Mezinárodní letiště Vancouver

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vancouver International Airport
Pohled ze vzduchu
Pohled ze vzduchu
Základní informace
StátKanadaKanada Kanada
Kód letiště ICAOCYVR
Kód letiště IATAYVR
Souřadnice
Map
Statistika (2019)
Cestujících 26 379 870
Odkazy
WebOficiální web, Oficiální web a Oficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mezinárodní letiště Vancouver (anglicky Vancouver International Airport, IATA: YVR, ICAO: CYVR) je mezinárodní letiště na ostrově Sea Island v Richmonud v Britské Kolumbii v Kanadě, asi 12 kilometrů od Downtownu ve Vancouveru. Po Pearsonově mezinárodním letišti v Torontu to je druhé nejrušnější letiště v Kanadě podle leteckého provozu s denními lety do Asie, Evropy, Oceánie, Spojených států, Mexika a do ostatních letišť v Kanadě.

Letiště vyhrálo několik významných mezinárodních ocenění za "nejlepší letiště", včetně udělení ocenění od Skytraxu za "nejlepší severoamerické letiště" v roce 2007. Vancouver International Airport je dopravním uzlem pro národního leteckého přepravce Air Canada a jednou z hlavních destinací nízkonákladové letecké společnosti WestJet.

Vancouver patří mezi jedno z devíti kanadských letišť, které vykonávají hraniční předkontrolou při vstupu do Spojených států.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1927 odmítl Charles Lindbergh Vancouver zahrnout do své severoamerické cesty, protože neměl vyhovující letiště. O dva roky později pronajalo město pozemek na ostrově Sea Island pro účely letecké přepravy.

Terminály[editovat | editovat zdroj]

Interiér terminálu pro domácí lety - check-in pro Air Canada

Vancouver International Airport má tři terminály:

  • Terminál pro domácí lety, který byl vybudován v roce 1968 a v nedávné minulosti prošel celkovou rekonstrukcí
  • Terminál pro mezinárodní lety, který byl postaven na konci 90. let
  • Jižní terminál , který byl součástí původního starého terminálu a je stále v provozu

Terminál pro domácí lety a terminál pro mezinárodní lety jsou v podstatě jedna budova rozdělená na dvě části. Jižní terminál se nachází na odlehlé části letiště a využívají ho regionální letecké společnosti na lety převážně pouze v rámci provincie Britská Kolumbie.

Cena[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2005 rozhodla federální vláda, které patří pozemek, na kterém letiště stojí, že snižuje cenu nájemného o 54 %. Tento krok vedl ke snížení nájmu o 840 milionů C$ mezi lety 20062008, respektive až o 5 miliard C $ podle podmínek nájemní smlouvy, která končí v roce 2052. V současnosti platí správa letiště každý rok nájemné ve výši 80 milionů C $.

Cestující přecházející přes Vancouver International Airport v současnosti již neplatí oddělené letištní poplatky – ty jsou nyní součástí ceny letenky.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Indiánská dřevěná plastika v první poschodí terminálu pro domácí lety

Interiér letiště Vancouver sestává z jedné z největších sbírek uměleckých předmětů indiánského obyvatelstva severozápadního pobřeží Severní Ameriky na světě. Je laděný do modrých a zelených barev, aby připomínal barvy země, moře a oblohy. Na letišti je položeno mnoho koberců, přičemž se při jeho výstavbě počítalo i s velkým využitím skla pro zajištění dostatečného množství přírodního osvětlení. V hale pro mezinárodní přílety cestující sjedou dolů eskalátory na plošinu naproti velkému vodopádu. Mezi vystavované sbírky umění domorodého obyvatelstva provincie patří dřevěné plastiky a totemy.

V prostorách pro mezinárodní odlety se nacházejí bronzové plastiky od Billa ReidaSpirit of Haida Gwaii a Jade Canoe.

Rozšiřování[editovat | editovat zdroj]

Souprava vozů metra na trase Canada Line

17. srpna 2009 byla dokončena Canada Line, trasa nadzemního metra SkyTrain spojující vancouverský Downtown s letištěm. Na její výstavbu přispělo letiště částkou 300 milionů C$, celková cena výstavby dosáhla 2 miliardy C $. Budova Link Building (dokončena v roce 2007) je mysem pro pasažéry metra a spojuje mezinárodní terminál s terminálem pro vnitrostátní lety.

Rozšíření terminálu pro mezinárodní lety o devět bran se realizuje ve dvou etapách, první byla dokončena v roce 2007, přičemž si vyžádala náklady ve výši 420 milionů C$, druhá etapa byla dokončena před rokem 2010. Po dokončení první etapy se postavili čtyři brány se dvěma konvenčními širokými vraty a dvěma schopnými přizpůsobit se letadlu Airbus A380.

V prostorách terminálu pro mezinárodní lety se nachází několik příkladů krás přírody Britské Kolumbie, včetně umělého vodního toku a akvárií s rybami a medúzami.

Operace Žlutá stuha[editovat | editovat zdroj]

Reputace letiště jako hlavní letecké brány mezi Asií a Severní Amerikou se naplno projevila během Operace Žlutá stuha 11. září 2001. Po uzavření vzdušného prostoru Spojených států pro všechny civilní letadla po teroristických útocích na budovy WTC a Pentagon se letiště Vancouver International Airport stalo její součástí, neboť bylo jediným kanadským letištěm na západním pobřeží schopným přijmout velké množství letadel na transpacifických letech. Letiště přijalo 34 letadel s více než 8 500 cestujícími, mnohem více než jiné kanadské letiště účastnící se této operace.

Letiště získalo v roce 2001 ocenění "Airport Management Award" od BC Aviation Council.

Nákladní doprava[editovat | editovat zdroj]

Boeing 747-400F společnosti Cathay Pacific Cargo během startu z vancouverského letiště

FBO[editovat | editovat zdroj]

Incidenty[editovat | editovat zdroj]

  • 14. října 2007 zemřel na letišti 40letý polský emigrant Robert Dziekański po zásahu taserem od příslušníků RCMP. Dziekański, který byl zjevně znechucený z toho, že musel strávit na letišti 10 hodin, zemřel krátce poté, co byl dvakrát zasažen Taserem. Celý incident nahrál na videokameru jeden z cestujících, čímž vyvrátil původní argumenty policie o incidentu. Postup policie vyvolal velké pobouření veřejnosti a vedl k debatě o používání taserů policií.
  • 19. října 2007 přibližně v 16:10 vzlétlo z letiště vrtulové letadlo Piper Seneca s cílem v Pitt Meadows, přičemž krátce po startu narazilo do nedaleké obytné budovy v Richmondu. Pilot byl jediným pasažérem a při havárii zahynul. V budově byli zraněni dva lidé. Příčiny havárie se vyšetřují.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vancouver International Airport na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]