Valdemar I. Švédský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Valdemar I. Švédský
král švédský
Portrét
Valdemar Švédský (busta v katedrále Skara)
Narození1243
Úmrtí26. prosince 1302
Nyköpingský hrad
PředchůdceErik XI.
NástupceMagnus III.
ManželkaŽofie Dánská
RodFolkungové
OtecBirger Magnusson
MatkaIngeborga Švédská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Valdemar I. Švédský (šv. Valdemar Birgersson, 124326. prosince 1302 Nyköping) byl švédský král od roku 1250. Byl synem princezny Ingeborgy, sestry krále Erika XI. Jeho otcem byl jarl Birger Magnusson z Bjölbo.

Nezletilost[editovat | editovat zdroj]

Již od roku 1248 vládl Švédsku jako regent jeho otec, jarl Birger Magnusson. Králem byl zvolen na otcův popud v roce 1250, když zemřel Erik XI.. Birger byl tehdy na křížové výpravě ve Finsku. I poté, co Valdemar v roce 1257 dosáhl plnoletosti, byl Birger nadále faktickým vládcem Švédska.

Období Valdemarovy vlády[editovat | editovat zdroj]

Valdemarův znak

Po otcově smrti v roce 1266 se Valdemar dostal do konfliktu se svým mladším bratrem Magnusem, tou dobou jarlem, který chtěl trůn získat pro sebe. Ve Švédsku opět vypukla občanská válka, v níž byl Valdemar poražen a musel vládu v roce 1275 předat svému mladšímu bratrovi Magnusovi, kterého podporoval i Erik V. Dánský. Oficiálně se však trůnu zřekl až o pět let později. Později však začal opět vyvíjet snahy ke znovuzískání, načež byl Magnusem údajně z důvodu duševní poruchy v roce 1288 uvězněn na hradě Nyköpingu, kde v pohodlném vězení v roce 1302 zemřel. K poslednímu odpočinku byl uložen údajně v klášteře Vreta. Existuje také možnost pohřbu v kostele Riddarholmen.

Manželství a potomci[editovat | editovat zdroj]

V roce 1260 se jeho manželkou stala Žofie Dánská († 1286), dcera dánského krále Erika Plovpenninga. Manželství nebylo zdařilé a manželé se rozešli.

Valdemar měl řadu milenek: nejznámější z nich je jeho švagrová Jutta Dánská, sestra jeho první ženy Žofie, která byla do roku 1271 abatyšíklášteřeRoskilde, avšak poznavši krále, rozhodla se odložit řeholní roucho a opustit klášter. Měla mu dokonce porodit dceru. Dále se uvádějí Kristina Dánská, Kateřina z Gützkow a Ludgarda (její původ není znám). S některou z nich zřejmě mohl uzavřít manželství.

Všechny známé děti pocházejí z manželství se Žofií:

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Erik XI.
Znak z doby nástupu Švédský král
12501275/1288/1302
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Magnus III.