Valaam

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Valaam
Валаам (ruština)
Valaamské souostroví na satelitním snímku (NASA)
Valaamské souostroví na satelitním snímku (NASA)
LokalizaceLadožské jezero
StátRuskoRusko Rusko
• RepublikaKarelská republika
• RajónySortavalský
Topografie
Rozloha36 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatel600 (1999)
Hustota zalidnění16,7 obyv./km²
Používané jazykyruština
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Drsná valaamská příroda
Jeden z kostelů Valaamského kláštera

Valaam, z finského jména Valamo, je souostroví v severní části Ladožského jezera, nacházející se na území Sortavalského rajónu Karelské republikyRusku.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Jméno ostrova je odvozeno od ugrofinského slova valamo, což znamená vysoký, hora, země. Ve 12. století byly ostrovy součástí Novgorodské republiky. V období tzv. Smuty17. století byly ostrovy obsazeny Švédskými dobyvateli. Rusko je ale dobylo zpět ani ne o století později. Když na počátku 19. století vzniklo jako autonomní část Ruského carství Finské velkoknížectví, připojil car Alexandr I. Pavlovič Valaam k Finsku. V roce 1917 se stalo souostroví součástí nově vzniklého Finska. To však netrvalo dlouho, protože SSSR získal Valaam zpět v Zimní válce a následné Pokračovací válce. Během let byl ostrov navštíven cary Alexandrem I., Alexandrem II., mnoha členy carské rodiny a také například Čajkovským a Mendělejevem.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Celková rozloha více než 50 ostrovů je 36 km². Největší ostrov, který se též nazývá Valaam, je velice známý pro svou nádhernou přírodu[1] a Valaamské opatství ze 14. století.

Klima[editovat | editovat zdroj]

Klimatické a přírodní podmínky jsou jedinečné díky poloze na Ladožském jezeře. Jaro začíná koncem března a v létě je okolo 30 - 35 slunečných dnů, což je více než na pevnině. Průměrná teplota v červenci je 17 °C. Zima přichází v počátcích prosince. V půli února se stává sjízdnou cesta po ledě do nejbližšího města Sortavala, které je vzdáleno 42 km. Průměrná teplota v únoru je minus 8 °C.

Rostlinstvo[editovat | editovat zdroj]

Na ostrově roste více než 480 druhů rostlin, z nichž většinu vypěstovali místní mniši. Většina ostrova je pokryta jehličnany, z nichž 65% tvoří borovice.

Správa[editovat | editovat zdroj]

V roce 1999 ostrov čítal okolo 600 trvale žijících osob, většinou z řad příslušníků armády, uměleckých restaurátorů, průvodců a mnichů. Nachází se zde mateřská škola, sportovní, kulturní a zdravotní středisko a škola. Valaamská komunita zatím nemá žádný administrativní status. Místní obyvatelé chtějí, aby měl ostrov úřad, kde by se konaly řádné volby, ale hlavní představení kláštera jsou proti.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Selby, N.: "St. Petersburg", Lonely Planet Publications, strana 175

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]