Val (Hanušovická vrchovina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Val
Vrch Val směrem od Horní Orlice - rozcestí
Vrch Val směrem od Horní Orlice - rozcestí

Vrchol790 m n. m.
Prominence30 m → rozcestí Horní Orlice
Izolace1,3 km ↓ Jeřáb
Poznámkanejvyšší vrchol Hedečské vrchoviny
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříHanušovická vrchovina / Branenská vrchovina / Červenopotoční kotlina / Hedečská vrchovina
Souřadnice
Val
Val
PovodíTichá Orlice, Morava
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Val (německy Schanzenberg) je vrchol v České republice ležící na severozápadním okraji pohoří Hanušovická vrchovina.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Val se nachází v Hanušovické vrchovině asi 2,5 km severozápadně od nejvyššího vrcholu Jeřábu a asi 2 km východně od města Králíky. V rámci geomorfologického okrsku Červenopotoční kotlina a podokrsku Hedečská vrchovina je nejvyšším vrcholem[1]. Je součástí rozsochy, která z Jeřábu vybíhá severozápadním směrem. Od Jeřábu Val na jihovýchodě odděluje nehluboké sedlo, na severozápadě rozsocha klesá k nižším vrcholům Mariánskému kopci a Veselce. Na jihozápadě sousedí s vrcholem Lískovce. Svahy na stranách mimo směry k sousedním vrcholům vykazují velké převýšení. Samotný vrchol Valu je plochý a protáhlý, orientovaný severojižním směrem.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Vrchol Valu se nachází na hlavním evropském rozvodí Severního a Černého moře. Východní svah Veselky je odvodňován Zlatým potokem, který je pravým přítokem řeky Moravy, ostatní svahy pak přítoky Tiché Orlice.

Stavby[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete v článku Val (rozhledna).

Vrcholová část Valu je prosta vyššího porostu, do západního svahu vystupuje zástavba Králické místní části Kopeček. V červenci roku 2003 byla u cesty jižně od vrcholu zpřístupněna železná rozhledna o výšce 34 metrů s vyhlídkovou plošinou ve výšce 22 metrů. Rozhledna je volně a na vlastní nebezpečí přístupná[2]. Z plošiny je výhled na Králický Sněžník, Hrubý Jeseník, Hanušovickou vrchovinu, Orlické hory, Bystřické hory a do Kladské kotliny.

Komunikace[editovat | editovat zdroj]

Přes vrcholovou plošinu poněkud západněji od vlastního vrcholu je vedena zpevněná komunikace spojující ves Kopeček se silnicí Horní OrliceHorní Hedeč. Po komunikaci je vedena žlutě značená turistická trasa 7275[3] z Králík do Šumperka a bíle značená cyklistická trasa 4077.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Břetislav Balatka, Jan Kalvoda - Geomorfologické členění reliéfu Čech (Kartografie Praha, 2006, ISBN 80-7011-913-6)
  2. Rozhledna Val na stránkách Rozhledny u nás. www.rozhlednyunas.cz [online]. [cit. 2011-02-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-01-04. 
  3. Seznam tras KČT