V pátek se koupeme

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V pátek se koupeme : deník nezletilého
AutorKurt David
Původní názevFreitags wird gebadet
PřekladatelZdeněk Karel Slabý
IlustrátorJiří Winter Neprakta, Jiří Říha
Obálku navrhlLeo Novotný
ZeměNěmecko
Jazykněmčina
EdiceLidová knihovna
Žánrdětský humoristický román
VydavatelLidové nakladatelství
Datum vydání1964
Česky vydáno1979
Počet stran115
Náklad40 000
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V pátek se koupeme (v originále německy Freitags wird gebadet) je dětský humoristický román německého spisovatele Kurta Davida z roku 1964 vydaný v Berlíně. Líčí život rodiny malého chlapce, který je vypravěčem, jeho pohled na svět a zajímavé zážitky. Česky kniha vyšla v roce 1979 v Lidovém nakladatelství v překladu Z. K. Slabého.

Ústřední postavou a vypravěčem je Honzík, který chodí do 8. třídy a bydlí na vesnici ve východním Německu v době komunismu. Jednotlivé příběhy každého dne jsou psány zábavnou formou a uspořádány do deníku. Jeho hlavním tématem je vztah rodiče – děti. V průběhu knížky jsou popisovány zajímavé příhody, které se mohou stát na vesnici, v hostinci nebo na zábavě a to vše z pohledu mladíka, který se snaží pochopit dospělé, ale především své vlastní rodiče.

Příkladem vtipných narážek, které se v knížce objevují, může být například heslo „Družstevní rolníci dojí krávy hlavou“ (nesmysl) nebo výrok zpoceného číšníka, který se rozčiluje nad neorganizovaností návštěvníků: „Když vysvitne sluníčko, hned se to sem všecko navalí nahoru. Když prší, dřepíme v kuchyni.“