VISTA

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o teleskopu. Další významy jsou uvedeny na stránce Vista.
VISTA
OrganizaceEvropská jižní observatoř
ObservatořObservatoř Paranal
OblastAtacama
StátChile
Souřadnice
Nadmořská výška2 518 m n. m.
První světlo1. prosince 2009
Webová stránkahttp://www.vista.ac.uk
CommonsVISTA (telescope)
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) je optický dalekohled se zrcadlem o průměru 4,1 m pro pozorování v oblasti viditelného i infračerveného spektra. Provozuje jej Evropská jižní observatoř (ESO) na hoře Cerro Paranal v severní Chile.

Jde o největší přehlídkový dalekohled současnosti,[1] v roce 2023 by jej však měl překonat dalekohled Large Synoptic Survey Telescope (LSST), který bude vybaven primárním zrcadlem o průměru 8,4 m.

Do provozu byl uveden v prosinci 2009. Původně jej vyvíjelo konsorcium 18 anglických univerzit pod vedením Queen Mary, University of London.[2] Po přistoupení Velké Británie k Evropské jižní observatoři byl započten jako příspěvek Velké Británie a byl roku 2009 převzat pod správu ESO, která jej nyní provozuje.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dalekohled má optickou konstrukci systému Ritchey-Chretien a je umístěn na azimutální vidlicové montáži.[1] Nachází se ve válcovitém dómu kompaktního tvaru. Je součástí Observatoře Paranal v Chile; nestojí však přímo na plošině, kde jsou umístěny čtyři dalekohledy VLT, ale na vedlejším vrcholu asi 2 km severně.

Zrcadla[editovat | editovat zdroj]

Primární zrcadlo dalekohledu je hyperbolické a má průměr 4,1 m. Je vyrobené ze Zeroduru, sklokeramického materiálu s minimální tepelnou roztažností.[3] Je vybroušené s přesností 20 nanometrů a pokryté vrstvou stříbra, které tvoří vlastní odraznou vrstvu. K vyrovnání deformací způsobených náklonem zrcadla nebo změnou teploty je vybaveno systémem aktivní optiky.

Sekundární zrcadlo je také hyperbolické, má průměr 1,24 m a je vyrobené z Astro-Sitalu.[3] Od něj je obraz odrážen otvorem uprostřed hlavního zrcadla k zobrazovací kameře.

Přístrojové vybavení[editovat | editovat zdroj]

Postup kombinace snímků z kamery VIRCAM

Zobrazovacím přístrojem dalekohledu je infračervená kamera VIRCAM (VISTA InfraRed CAMera), která je umístěna v Cassegrainově ohnisku dalekohledu. Je vybavena CCD zobrazovačem s 16 detektory o celkové kapacitě 67 megapixelů, které jsou chlazeny na teplotu -200 °C.[4] Mezi jednotlivými detektory jsou z konstrukčních důvodů větší mezery a proto výsledný snímek určité části oblohy vzniká až kombinací šesti dílcích snímků, mezi nimiž dalekohled vždy změní polohu o vzdálenost odpovídající rozteči jednotlivých detektorů.

Kamera pracuje v blízké infračervené oblasti 0,9 – 1,2 μm a každou noc vyprodukuje kolem 315 GB dat.

Vpředu infračervená kamera VIRCAM, vpravo za ní vlastní dalekohled

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Přehlídkový dalekohled VISTA [online]. Evropská jižní observatoř, 2016 [cit. 2018-02-04]. Dostupné online. 
  2. The VISTA consortium [online]. Evropská jižní observatoř, 2016 [cit. 2018-02-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b The VISTA mirror [online]. Evropská jižní observatoř, 2016 [cit. 2018-02-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. VIRCAM [online]. Evropská jižní observatoř, 2016 [cit. 2018-02-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]