VAX Macro

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

VAX Macro je jazyk symbolických adres (JSA) a assembler vyvinutý firmou Digital Equipment Corporation v roce 1977 pro programování počítačů s procesory VAX-11 v operačním systému VAX-11/VMS.

Přestože jazyk symbolických adres je obvykle závislý na architektuře a instrukční sadě procesoru, při přenosu systému VMS na procesory Alpha AXP a později na Intel Itanium byly vytvořeny překladače označované jmény VMS Macro, Macro-64 a později OpenVMS Macro, které umožňují používat jazyk VAX Macro i pro programování počítačů s těmito procesory.[1] Uvedené názvy se přenesly i na původní JSA.

Vývoj jazyka[editovat | editovat zdroj]

Jazyk VAX Macro nazývaný také Macro-32 byl navržen pro 32bitové procesory VAX-11 a operační systém VAX-11/VMS. Syntaxe, direktivy, makrojazyk, a operátory pro lexikální substituce jazyka VAX Macro byly převzaty z jazyka symbolických adres Macro-11 pro 16bitové počítače řady PDP-11; strojové instrukce však byly nahrazeny nativními instrukcemi procesoru VAX-11. K operačnímu systému VAX-11/VMS byl dodáván assembler, který překládá zdrojové soubory v jazyce VAX Macro na cílové soubory, a linker, který cílové soubory vytvořené VAX Macro i jinými programovacími jazyky spojuje a vytváří z nich spustitelné binární programy pro VAX-11/VMS.

S příchodem 64bitových mikroprocesorů Alpha AXP v roce 1992 byl původní assembler nahrazen překladačem, jehož vstupem jsou stále programy obsahující strojové instrukce pro VAX-11, ale vytváří kód pro procesor Alpha AXP (který má jinou architekturu i instrukční sadu), a jazyk byl přejmenován na VMS Macro, OpenVMS Macro, případně Macro-64. Na rozdíl od většiny jiných překladačů pro procesory Alpha neprovádí tento překladač žádné optimalizace, aby se v maximální možné míře zachovala přímá kontrola programátora nad kódem.

Protože významná část operačního systému OpenVMS byla napsána v jazyce Macro-32, byl stejný postup uplatněn i po nástupu procesorů Intel Itanium[2], takže programy napsané v jazyce VAX Macro lze přeložit a spustit na všech procesorech, na kterých běží operační systém OpenVMS.

Od roku 2002 je operační systém OpenVMS spravován firmou Hewlett-Packard a jeho vývoj zabezpečuje firma VMS Software Inc. (VSI).[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku VAX Macro na anglické Wikipedii.

  1. Migrating an Application from OpenVMSVAX toOpenVMSI64 [online]. Hewlett-Packard Company, květen 2006 [cit. 2018-07-12]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2018-07-12. 
  2. HP OpenVMS ask the wizard - Macro32 Assemblers and Compilers? OpenVMS I64? [online]. Hewlett Packard Enterprise [cit. 2018-07-12]. Dostupné online. 
  3. HP hands off OpenVMS development to VSI [online]. 2014-08-01 [cit. 2018-07-12]. Dostupné online. 
  4. VMS Software, Inc. Named Exclusive Developer of Future Versions of OpenVMS Operating System [online]. [cit. 2018-07-12]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]