V.28

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V.28 „Elektrické charakteristiky nesymetrických obvodů rozhraní s dvojím proudem“ je doporučení ITU-T definující elektrické parametry sériového rozhraní mezi KZD (počítačem nebo terminálem) a UZD (modemem). Rozhraní používá signál v základním pásmu s kódováním NRZ; jedna logická úroveň je reprezentována záporným napětím -15 až -3 volty, druhá kladným napětím +3 až +15 V.

V.28 vychází ze standardu EIA RS-232, jehož první verze byla publikována v roce 1962. Zatímco RS-232 je kompletní popis rozhraní, V.28 popisuje pouze elektrické a signálové parametry. Druhým standardem ITU-T odvozeným z RS-232 je V.24, který popisuje funkci jednotlivých obvodů rozhraní. První verze V.28 byla schválena v Ženevě v roce 1972, poslední revize v roce 1993 v Helsinkách.

Sériové rozhraní podle V.28 bylo v poslední čtvrtině 20. století velmi rozšířeným rozhraním počítačů, které sloužilo k připojování modemů, počítačových myší, některých tiskáren, pro propojováním počítačů pomocí nulového modemu a pro další účely. Po roce 2000 bylo prakticky vytlačeno rychlejším rozhraním USB.

Popis[editovat | editovat zdroj]

ITU-T doporučení V.28 popisuje elektrické a signálové charakteristiky datových i řídicích obvodů sériového rozhraní mezi DCE a DTE.

Je určeno pro rychlosti do 20 kbit/s, za určitých podmínek do 64 kbit/s, v praxi se používá pro rychlosti 115 kbit/s i vyšší. Pro nová zařízení určená pro přenosové rychlosti nad 20 kbit/s by se měla spíše používat doporučení V.10 nebo V.11.

Kódování signálů[editovat | editovat zdroj]

Kódování logických úrovní na rozhraní podle doporučení V.28 shrnuje následující tabulka:

Napětí Datové obvody Řídicí obvody
< -3 V 1 OFF (0)
> +3 V 0 ON (1)

Z tabulky je patrné, že řídicí signály jsou negované (mají opačné logické úrovně než datové obvody). Ve schématech se často nad označením negovaných signálů píše pruh, např. RTS.

Elektrické charakteristiky[editovat | editovat zdroj]

Generátor by měl dávat napětí, jehož absolutní hodnota nepřesáhne 15 voltů. Starší zařízení však mohou dávat až napětí 25 V. Na datových obvodech je nula reprezentována kladným napětí větším než +3 volty, jednička záporným napětím menším než -3 volty (tj. jeho absolutní hodnota je větší než 3 volty). Interval napětí -3 až +3 V je přechodová oblast, do které se signál smí dostat pouze při přechodu mezi záporným a kladným napětím a smí se v ní zdržet nejvýše po dobu 1 milisekunda nebo 3 % trvání signálového prvku (co je kratší).

Zátěž má mít stejnosměrnou rezistanci (odpor) mezi 3000-7000 Ohmů, paralelní kapacitanci maximálně 2500 pikofaradů a nesmí mít induktivní charakter. Při rychlostech přes 20 kbit/s musí být paralelní kapacity menší.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V.28 http://www.itu.int/rec/T-REC-V.28/en Electrical characteristics for unbalanced double-current interchange circuits

Související články[editovat | editovat zdroj]