Věž

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o stavbě. Další významy jsou uvedeny na stránce Věž (rozcestník).
CN Tower v Torontu

Věž je stavba, jejíž výška značně převyšuje půdorysné rozměry. V naprosté většině případů obsahuje různě členěný a vybavený funkční prostor, někdy však bývá plná.

Ve starověku a středověku se stavěla zpravidla kvůli opevňovacím a strážním úkolům (dobře se bránila a bylo z ní daleko vidět), později se začaly prosazovat i další důvody stavby (prestiž či šetření místem v místech s velice drahými pozemky). Pro obranu ve středověku byly nejdříve stavěny věže s hranatým půdorysem, ale později se ukázalo, že pro obranu jsou lepší věže s kruhovou základnou a tak se začaly budovat převážně tyto věže.[1]

Kostelní věže a sakrální stavby[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Seznam nejvyšších chrámových věží a zvonic v Evropě.

Velmi rozšířenými typy věží jsou, zde zejména v historických jádrech obcí a měst, kostelní věže a věže dalších sakrálních staveb (například klášterů) případně samostatné zvonice. Kromě zvonů tyto věže mohou být opatřeny i věžními hodinami a pozorovacím ochozem.

Rozhledny a telekomunikační stavby[editovat | editovat zdroj]

Žižkovský vysílač od západu z Petřínské rozhledny (v pozadí vysílač Liblice B)

Zejména s rozvojem romantismu a turistiky v druhé polovině 19. století se začaly budovat rozhledny, od dvacátého století též telekomunikační věže, sloužící například jako vysílače.

Průmyslové věže[editovat | editovat zdroj]

Speciálními typy průmyslových věží jsou těžní věže hlubinných dolů nebo chladicí věžejaderných elektráren. Hospodářským účelům obvykle slouží také vodárenské věže.

Speciální typy[editovat | editovat zdroj]

Mezi speciální typy patří například dobývací věž, což byl speciální pohyblivý obléhací stroj užívaný při obléhání hradů a pevností v historii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KINDERSLEY, Dorling. 1001 otázka a odpověď. 1. vyd. Bratislava: TIMY spol. s.r.o., 1996. ISBN 80-88799-24-4. S. 22 a 58. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]