Výzkum

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Výzkum je „tvořivá a systematická práce prováděná za účelem zvýšení zásoby znalostí“.[1] Zahrnuje shromažďování, organizaci a analýzu informací za účelem lepšího porozumění tématu nebo problému. Výzkumný projekt může být rozšířením minulé práce v oboru. Pro testování platnosti nástrojů, postupů nebo experimentů může výzkum replikovat prvky předchozích projektů nebo projekt jako celek.

Účel výzkumu[editovat | editovat zdroj]

Primárními účely základního výzkumu (na rozdíl od aplikovaného výzkumu) jsou dokumentace, objevy, interpretace a výzkum a vývoj (R&D) metod a systémů pro rozvoj lidského poznání. Přístupy k výzkumu závisí na epistemologiich, které se značně liší jak v rámci humanitních oborů, tak i mezi nimi. Existuje několik forem výzkumu: vědecký, humanitní, umělecký, ekonomický, sociální, obchodní, marketingový, praktický výzkum, technologický a jiné.

Metodika výzkumu[editovat | editovat zdroj]

Výzkum je založen na určité metodě, používá metodologii, v úvodu obsahuje hypotézu, která se výzkumem ověřuje. V závěru doplněném i výsledky výzkumného šetření je výzkumný záměr potvrzen nebo vyvrácen.[2] Pracuje-li s přímo získanými poznatky, jedná se o empirický výzkum. Takovým výzkumem je třeba sběr statistických dat (v České republice jej má na starosti Středisko empirických výzkumů – STEM).

Užití výrazu výzkum v češtině[editovat | editovat zdroj]

Synonymy českého slova výzkum jsou výrazy průzkum, bádání, studie.[3]

Synonymum bádání má v současné češtině mnohem nižší výskyt než výzkum (3,62 výskytů na 1 milion slov pro bádání oproti 73,42 pro výzkum).[4][5] Ve starší češtině (19. století) byl naopak výraz bádání častější. Např. v Časopise Musea království českého z roku 1860 se výraz bádání vyskytuje čtrnáctkrát, slovo výzkum není v tomto ročníku uvedeno.[6] Instituce odpovídající činností dnešním výzkumným ústavům se na přelomu 19. a 20. století nazývaly výzkumné stanice.[7]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Research na anglické Wikipedii.

  1. OECD. Frascati Manual. [s.l.]: [s.n.], 2015. (The Measurement of Scientific, Technological and Innovation Activities). Dostupné online. ISBN 978-9264238800. DOI 10.1787/9789264239012-en. 
  2. http://www.etf.cuni.cz/studium/Zasady_vyzkum_2014.pdf Zásady výzkumu, Evangelická teologická fakulta UK v Praze.
  3. Výraz výzkum [online]. ABZ slovník českých synonym [cit. 2022-03-13]. Dostupné online. 
  4. Český národní korpus: Výzkum [online]. Ústav Českého národního korpusu [cit. 2022-03-13]. Dostupné online. 
  5. Český národní korpus: Bádání [online]. Ústav Českého národního korpusu [cit. 2022-03-13]. Dostupné online. 
  6. vyhledávání: bádání. Časopis musea Království Českého [online]. [cit. 2022-03-13]. Roč. 1860. Dostupné online. 
  7. Ottův slovník naučný 27. Praha: J. Otto, 1908. Dostupné online. Kapitola Výzkumné stanice, s. 84. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]