Věznice Kynšperk nad Ohří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
věznice Kynšperk nad Ohří
pohled od západu
pohled od západu
Poloha
AdresaKynšperk nad Ohří, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
věznice Kynšperk nad Ohří
věznice Kynšperk nad Ohří
WebOficiální web
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Celý areál Věznice Kynšperk nad Ohří se nachází v katastrálním území obcí Libavské Údolí a Zlatá. Při cestě autem lze věznici najít na půli cesty mezi městy Sokolov a Cheb.

Její historie se datuje od 30. července 1995, kdy byl areál bývalého vojenského útvaru bezúplatně převeden do užívání Vězeňské službě České republiky. Na počátku své existence patřila k Věznici Ostrov nad Ohří, ale ještě v průběhu druhého pololetí roku 1995 byla začleněna do Věznice Horní Slavkov. Po vybudování prvního strážního stanoviště, zprovoznění budovy správy věznice, zdravotnického střediska, kuchyňského bloku a jedné z ubytoven bylo v lednu 1996 do věznice přemístěno z jiných zařízení prvních 20 odsouzených. Nařízením ministra spravedlnosti z roku 1999 byla Věznice Kynšperk nad Ohří k 1. lednu 2000 zřízena jako samostatný vězeňský subjekt. Počty odsouzených se postupně navyšovaly, v roce 2001 jich zde bylo umístěno v průměru 576. V průběhu roku 1997 se částečně upravila jedna z budov na pracoviště odsouzených s kapacitou 80 pracovních míst.

Zaměstnanost odsouzených se zvyšovala současně s dokončováním stavebních úprav dalších pracovních prostor. Odsouzení se zařazují do práce ve vězeňských režijních provozech a v provozovnách střediska hospodářské činnosti na pracoviště firem zabývajících se výrobou drobných betonových prefabrikátů, kompletací reklamních tiskovin a zpracováním starého textilu. Mohou též bezplatně vykonávat pomocné a údržbové práce ve prospěch věznice nebo se účastnit brigádnických prací v nedalekém domově důchodců, mateřské školce apod. V únoru 2004 se ukončila výstavba oplocení tzv. výrobní zóny, která umožnila zaměstnat další odsouzené. Věznice Kynšperk nad Ohří je profilována jako věznice pro muže odsouzené k výkonu trestu odnětí svobody do kategorie s ostrahou, je zde zřízeno také oddělení pro výkon trestu s dohledem. Celková ubytovací kapacita věznice je 636 míst.

Pro vzdělávání odsouzených věznice velkou měrou využívá své vlastní zdroje. Například na výuce cizích jazyků se podílejí i odsouzení se znalostí příslušného jazyka. Řada odsouzených získala osvědčení o absolvování kurzu v oboru číšník, základy výpočetní techniky, k obsluze motorové sekačky, křovinořezu aj. Odsouzení mají k dispozici různé možnosti využití volného času a je jim poskytována duchovní péče.

Věznice má přiděleno 202 tabulkových míst, 113 je vyčleněno pro zaměstnance ve služebním poměru, z toho 10 tabulkových míst tvoří místní jednotka justiční stráže při okresním soudu a okresním státním zastupitelství v Chebu. Zbývající tabulková místa tvoří tzv. civilní funkce. V říjnu roku 2002 navázala věznice spolupráci s vězeňským zařízením v bavorském Hofu a Bayreuthu.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]