Výtah Santa Justa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výtah Santa Justa
Základní informace
Slohsecese
ArchitektRaul Mesnier
Výstavba1901
Poloha
AdresaSanta Maria Maior, PortugalskoPortugalsko Portugalsko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výtah Santa Justa (portugalsky Elevador de Santa Justa), známý také jako výtah Carmo (Elevador do Carmo), je výtah v Lisabonu v ulici Santa Justa. Spojuje tuto ulici v centru města s náměstím Carmo na kopci.

Výtah Santa Justa navrhl inženýr Raul Mesnier de Ponsard, který se narodil ve městě Porto francouzským rodičům. Stavba byla započata v roce 1900, dokončena byla v roce 1902.

Celý výtah je zhotoven ze železa a patří k reprezentativním ukázkám tohoto druhu portugalské architektury. Výtah je v neogotickém stylu, každé patro je zdobeno jiným způsobem. Pro svůj vzhled bývá často za autora výtahu mylně považován Gustave Eiffel.

Výtah je vysoký 45 metrů a je vybaven dvěma kabinami s dřevěným interiérem. Každá kabina pojme 24 pasažérů. V posledním patře, které je dostupné po spirálovém schodišti, je umístěna terasa, ze které je krásný výhled na Lisabonský hrad, náměstí Rossio a čtvrť Baixa. V současnosti je výtah využíván především jako turistická atrakce.

Santa Justa je jediný městský vertikální výtah v Lisabonu. Ostatní „elevadores“, jako například Elevador da Glória či Elevador da Lavra, jsou pozemní lanové dráhy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Santa Justa Lift na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]