Výrov (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výrov
zřícenina hradu Výrov
zřícenina hradu Výrov
Základní informace
Slohgotický
Výstavba14. století
Zánik16. století
Materiálykámen, dřevo
Poloha
AdresaNové Město nad Metují, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Další informace
Rejstříkové číslo památky33237/6-1825 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Výrov je zřícenina hraduNového Města nad Metujíokrese NáchodKrálovéhradeckém kraji. Nachází se v Klopotském údolí nad soutokem MetujeBohdašínským potokem. Jeho pozůstatky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Podle archeologických nálezů byl hrad založen koncem čtrnáctého nebo na začátku patnáctého století a je možné, že nikdy nebyl zcela dokončen. První písemné zmínky o něm pochází z let 1483–1501, kdy patřil Janovi Černčickému z Kácova, ale tehdy už byl označován jako pustý.[2] Náchodská smolná kniha však obsahuje záznamy z let 1539–1541, podle kterých hrad sloužil jako vězení pro nebezpečné zločince.[3]

Stavební podoba[editovat | editovat zdroj]

Jednodílný hrad byl založen na ostrožně nad soutokem Metuje a Bohdašínského potoka. Od zbytku ostrožny jej odděluje příkop,[2] který se dochoval devět metrů hluboký a osm metrů široký.[3] Hlavním obranným prvkem hradu byla čtyři metry silná a nejméně osm metrů vysoká štítová zeď, před níž se nejspíše nacházel ještě parkán. Do hradu se vstupovalo bránou, kterou chránil baštovitý výběžek hradby.[2]

Za zdí stál čtverhranný věžovitý palác, jehož větší část byla roubená nebo pravděpodobněji hrázděná. Palác byl podsklepený a dochovala se z něj pouze podezdívka se stopami ukotvení trámů horních pater. Další dřevěná zástavba zaujala skalní útvary za palácem.

Hrad v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Na hradě se odehrává část děje románu Husitský král od Aloise Jiráska.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2017-07-12]. Identifikátor záznamu 144871 : hrad Výrov, zřícenina. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  2. a b c DURDÍK, Tomáš. Ilustrovaná encyklopedie českých hradů. 2. vyd. Praha: Libri, 2002. 736 s. ISBN 80-7277-003-9. Heslo Výrov, s. 609–610. 
  3. a b c Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Tomáš Šimek. Svazek VI. Východní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1989. 726 s. Kapitola Výrov – hrad, s. 542. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SEDLÁČEK, August. Hrady, zámky a tvrze Království českého. Svazek II. Hradecko. Praha: František Šimáček, 1883. 316 s. Dostupné online. Kapitola Tvrze na panství novoměstském, s. 159. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]