Východoevropský ovčák

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Východoevropský ovčák
Základní informace
Země původuRuskoRusko Rusko
VyužitíPracovní pes
Průměrný věk10 až 12 let
Tělesná charakteristika
HmotnostPsi: 35—60 kg
Feny: 30—50 kg
Výška †62—76 cm
Klasifikace a standard
Skupina FCIPlemena neuznaná
ČMKUstandard
† výška uváděna v kohoutku

Východoevropský ovčák (anglicky: East European Shepherd) je plemeno ovčáckého psa vytvořené křížením německých ovčáků dovezených z Německa do Sovětského svazu v roce 1924.[1] Je velmi odolný proti extrémnímu chladu a choval se pro vojenské použití. V jeho DNA jsou stopy po sibiřské lajce a německém ovčákovi, zděděné od vstupu Rudé armády v Německu během konce druhé světové války. Východoevropský ovčák je málo známé plemeno v západních zemích, ale naopak v zemích bývalého Sovětského svazu je toto psí plemeno velmi oblíbené. Pes je inteligentní, hravý a pracovitý. V kohoutku měří okolo 70 cm, hmotnost se pohybuje v různých rozmezích, ale většinou nepřesáhne 55 kg.

Je lehko zaměnitelný s německým ovčákem, rozdíl je především v tom, že východoevropský ovčák je větší a také ve zdraví obou plemen — velkou problematikou chovu německých ovčáků je v poslední době zkosená záď a křivé nohy, čemuž se chovatelé východoevropských ovčáků snaží předejít pečlivou selekcí chovných jedinců.

Hodí se jako pracovní psi, v Rusku jsou dokonce využívání jako slepečtí. Společenským psem může východoevropský ovčák být jen v případě, že jej majitel umí dobře vycvičit a zaměstnat.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku East European Shepherd na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]