Válečná pamětní medaile za polní tažení 1870-71

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Válečná pamětní medaile za polní tažení 1870-71
Kriegsdenkmünze für die Feldzüge 1870–71
Přední strana medaile, vojenská verze
Přední strana medaile, vojenská verze
Uděluje

Pruské království
Typ medaile za tažení
Založeno 20. května 1871
Stát Pruské královstvíPruské království Pruské království
Heslo Dem siegreichen Heere (Vítězné armádě) vojenská verze
Für Pflichttreue im Kriege (Za svědomitost ve válce) civilní verze
Gott war mit uns Ihm sei die Ehre (Bůh byl s námi, Jeho je sláva)
Způsobilost občané Německa; civilisté i příslušníci ozbrojených sil
Uděluje se za vojenskou i civilní službu během prusko-francouzské války
Kampaň Prusko-francouzská válka
Zakladatel Vilém I. Pruský
Přední strana medaile, civilní verze
Přední strana medaile, civilní verze

Válečná pamětní medaile za polní tažení 1870–71 bylo německé vojenské vyznamenání. Založil ho 20. května 1871 německý císař Vilém I. Mohl být udělen všem příslušníkům německé armády, kteří se účastnili bojů Prusko-francouzské války (18701871). Mimo to byl také udělován členům posádky korvety SMS Augusta, kteří na ní sloužili od 11. prosince 1870 od 2. března 1871. Vyznamenání se dělilo na dva stupně, a to pro vojáky a nevojáky.

Vzhled vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odznakem verze pro vojáky je bronzová medaile. Na přední straně je vyobrazena korunovaná iniciála zakladatele W, pod ní nápis Dem siegreichen Heere (Vítězné armádě), okolo se vine heslo Gott war mit uns Ihm sei die Ehre (Bůh byl s námi. Jeho je sláva). Na zadní straně medaile je zpodobněn tlapatý kříž. Mezi jeho rameny se nachází paprsky, ve středovém medailonu jsou pod sebou napsána léta 1870 1871 ovinutá vavřínovým věncem.

Medaile pro nevojáky je z oceli, od verze pro vojáky se liší pouze ve dvou bodech. Místo nápisu Dem siegreichen Heere stojí Für Pflichttreue im Kriege (Za svědomitost ve válce) a na zadní straně je dubový věnec místo vavřínového.

K příležitosti 25. výročí vítězství v prusko-francouzské válce byly 18. srpna 1895 přidány k medaili spony, a to za bitvy u Weißenburgu, Spichernu, Wörthu, Colombey, Vionville – Mars la Tour, Gravelotte – St. Privat, Beaumontu, Noiseville, Sedanu, Amiensu, Beaune la Rolande, Villiers, Loigny-Poupry, Orleansu, Beaugency-Cravantu, Hallue, Bapaume, Le Mans, Lisaine, St. Quentinu a Mont Valerienu a za obléhání Štrasburku, Paříže, Belfortu a Mét.

Medaile byla nošena na levé straně prsou, zavěšená na černé stuze s bílými postranními pruhy a červeným středovým pruhem. Stuha pro nevojáky byla totožná, vyjma vyznamenaných vojenských úředníků a osob, které nebyly přímo součástí vojska. Pro ty byla stuha bílá s černým lemem a červeným pruhem.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kriegsdenkmünze für die Feldzüge 1870–71 (Deutsches Reich) na německé Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]