Užovka levhartí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxUžovka levhartí
alternativní popis obrázku chybí
Užovka levhartí
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaplazi (Reptilia)
Řádšupinatí (Squamata)
Podřádhadi (Serpentes)
Čeleďužovkovití (Colubridae)
Rodužovka (Zamenis)
Binomické jméno
Zamenis situla
(Linnaeus, 1758)
Synonyma

Coluber situla Linnaeus, 1758

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Užovka levhartí (Elaphe situla nebo Zamenis situla) je pestře zbarvený had z čeledi užovkovitých. Žije ve Středomoří a pobřeží Černého moře a často je označována za nejkrásnějšího evropského hada.

Teraristé obdivují její nádherné barevné vzory, nicméně jelikož jde o velmi náročný druh, je její chov doporučován jen zkušeným chovatelům.

Rozšíření a biotop[editovat | editovat zdroj]

Žije na Balkáně, v jižní Itálii, na Maltě, býv. Jugoslávii, na Rhodu a Krétě, v Turecku, na Krymu a na Ukrajině. Obývá kamenité loukykřovinatým porostem ve výšce 800–1400 m n. m. (výjimečně do výšky 1600 m n. m.) Populace jsou rozšířeny ostrůvkovitě, o počtech těchto hadů v přírodě není mnoho informací, spíše se zdá, že její stavy klesají.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Dorůstá do délky kolem 1 metru, jen výjimečně o málo více. Protažená hlava je výrazně odlišena od štíhlého těla, zbarveného žlutozeleně, nebo šedožlutě. Na hřbetě jsou červené skvrny, které někdy (např. u exemplářů z Kréty) splývají do pásů. Na bocích se nacházejí šedočerné skvrny.

Život v přírodě[editovat | editovat zdroj]

V přírodě upadá do zimního spánku v polovině až koncem října a probouzí se v dubnu. Páří se několik hodin v květnu až červnu. V červenci až srpnu klade do puklin v zemi 3–5 vajec. Při teplotě 24–28 °C se za 50–73 dnů líhnou 30–35 cm dlouhá mláďata, která pohlavně dospívají ve dvou až třech letech.

Na Balkáně ji i příbuznou užovku pardálí (Elaphe quatuorlineata) lidé často ubíjejí kvůli pověře, že tito hadi vysávají na pastvě kravám a kozám mléko. To je však naprostý nesmysl, hadi se mlékem neživí ani ho nemohou sát, protože k tomu nemají uzpůsobený ústní otvor.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Užovka levhartí není běžným chovancem v teráriích, neboť se jedná o dost choulostivý druh, který vyžaduje zimování a nižší noční teploty. Terárium musí být středně velké, doplněné úkryty a větvemi na šplhání. Miska s čistou vodou je samozřejmostí. Žije poměrně skrytě. Je aktivní hlavně brzy ráno, nebo před západem slunce. Ačkoliv obývá poměrně teplé oblasti, příliš vysoká teplota jí nevyhovuje – dává přednost denní teplotě jen kolem 20 °C, max. do 24 °C.

Vzhledem k tomu, že je užovka levhartí poměrně náročným chovancem, a protože její stavy v přírodě mají (díky ubíjení a mizení přirozeného biotopu) klesající tendenci, nelze její chov v žádném případě doporučit začátečníkům.

Odchov[editovat | editovat zdroj]

Pro dosažení rozmnožení je nezbytné přezimování. To by mělo trvat minimálně 3 měsíce, při teplotě 5–7 °C. Mladé E. situla přijímají po prvním svlékání malá myšata.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

V zajetí krmíme hlodavci přiměřené velikosti, v přírodě tito hadi loví příležitostně i ještěrky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Tento článek obsahuje text (GFDL licence) ze stránek Richarda Horčice o hadech.
  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]