UUCP

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Uucp)
UUCP
Typ softwarustandardní UNIXová utilita či příkaz a síťový protokol
Některá data mohou pocházet z datové položky.

UUCP (zkratka pro Unix-to-Unix Copy) je v informatice označení pro utility a protokoly, které zajišťují spuštění vzdáleného programu a přenosy souborů (též e-mailů a diskuzních skupin Usenetu).

Technologie[editovat | editovat zdroj]

Seznam UUCP utilit
Utilita Popis
uucp kopírování souborů
uux uživatelské rozhraní pro vzdálené vykonání příkazů
uucico komunikační program
uustat výpis statistiky o nedávné aktivitě
uuxqt vykonání příkazů poslaných ze vzdáleného stroje
uuname výpis uucp jména lokálního systému

UUCP může využívat několik typů fyzického propojení, respektive několik protokolů na linkové vrstvě referenčního modelu ISO/OSI. V dobách největšího rozšíření se převážně využívalo vytáčené připojení (dial-up, point–to-point připojení). Každý systém v UUCP síti má k dispozici seznam sousedních systémů včetně telefonních čísel a přihlašovacích parametrů (jméno, heslo). Během práce (přenos souborů, nebo provádění příkazů) je zřízena fronta FIFO k sousednímu systému a program uucico volá systém a spouští procesy. Program uucico se také periodicky spojuje se sousedy a kontroluje chod fronty vedoucí směrem k němu samému, což umožňuje i účast systémů bez odchozí konektivity. V dnešních dnech je využití UUCP přes vytáčené připojení naprosto ojedinělé, protože se přednostně využívá TCP/IP (na sériových linkách spolu s CSLIP nebo PPP).

Historie[editovat | editovat zdroj]

UUCP bylo původně vyvinuto v laboratořích AT&T jako aplikace s uzavřeným zdrojovým kódem, což inspirovalo Ian Lance Taylora. Napsal novou verzi pojmenovanou Taylor UUCP, kterou zveřejnil pod GNU licencí.

I přesto, že byl UUCP původně vyvinut jako součást Unixu, existuje implementace pro celou řadu dalších operačních systémů, jako je DOS, VAX/VMS, Amiga OS, Mac OS, OS/2. Původní verze Usenetu využívala k přenosům dat UUCP protokol. V hlavičkách Usenetových zpráv se dodnes zaznamenává cesta (path - seznam systémů přes které zpráva procházela), i když má už pouze informační charakter, bez vlivu na směrování. Nutno poznamenat že v UUCP se na rozdíl od e-mailu adresoval přímo stroj (což bylo u e-mailů nahrazeno směrováním podle domény s formátem účet@doména).

Úpadek[editovat | editovat zdroj]

Využití UUCP začalo soustavně klesat s tím, jak poskytovatelé připojení k Internetu začali poskytovat nástupce telefonického připojení (ISDN, DSL). Vývoj projektu byl formálně ukončen v roce 2000. Samotný UUCP protokol byl již dříve na Internetu nahrazen TCP/IP protokoly SMTP a NNTP.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Unix to Unix copy na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]