Ustalovač

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ustalovač je ve fotografické chemii vodný roztok chemických látek, sloužící k fixaci latentního obrazu, zviditelněného vývojkou. Použitý ustalovač se liší podle fotografického procesu, případně i jeho fáze, a požadovaného efektu (například barevného tónu). Některé méně běžné procesy pracují i bez speciálního ustalovače.

Principem ustalovače je rozpuštění a odstranění (absorbování) látek, které by na výsledném produktu mohly způsobit pokračování procesů vyvolání (obvykle tmavnutí vrstvy) v místech, kde to není žádoucí.

Ustalovače pro negativní černobílou fotografii[editovat | editovat zdroj]

Základem ustalovačů pro běžné materiály negativního procesu na bázi halogenidů stříbra je obvykle thiosíran sodný, nebo látka s podobnými účinky. Ten zajistí rozpuštění a vstřebání stříbrných solí na místech, která nebyla exponována, ale neovlivní již vysrážené stříbro na místech, která byla exponována a vyvolána vývojkou.

Ideální koncentrace roztoku je 20–30%. Nižší koncentrace pracuje pomalu, vyšší než 50% nepracuje, protože nasycený roztok nepojme soli z fotografické vrstvy. Ustalovač je navíc obvykle okyselen (působí pak zároveň jako přerušovací lázeň a kyselina neutralizuje zbytky alkalické vývojky). Někdy je doplněn ještě látkami, které vytvrdí vyvolanou želatinovou vrstvu (například kamenec).

Příklady složení ustalovačů[editovat | editovat zdroj]

Ve všech případech se jedná o vodné roztoky, množství odpovídá rozpuštění v 1l vody (nejlépe destilované)

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]