Urísa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Urísa
ଓଡ଼ିଶା
Geografie
Hlavní městoBhuvanéšvar
Souřadnice
Rozloha155,820 km²
Nejvyšší bodDeomali (1672 m n. m.)
Časové pásmo+5:30
Geodata (OSM)OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel41,947,358
Hustota zalidněníParametr "hustota" (nyní s hodnotou "270") šablony "Infobox - region" je zastaralý. Více informací po kliknutí.270 obyv./km²
Jazykuríština, Angličtina
NáboženstvíHinduismus (94,35%), Křesťanství (2,44%), Islám (2,07%)
Správa regionu
StátIndieIndie Indie
Druh celkusvazový stát
Vznik1936
GuvernérS.C. Jamir
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2IN-OD
Oficiální webwww.odisha.gov.in
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Urísa (nově přejmenovaná na Uríša, urijsky ଓଡ଼ିଶା, anglicky Odisha) je stát na východním pobřeží Indie. Na severu sousedí s Džharkhandem, na severovýchodě se Západním Bengálskem, na jihu s Ándhrapradéšem a na západě s Čhattísgarhou. Počet obyvatel přesáhl 36 milionů.

Urísa patří mezi nejchudší z indických svazových států. Krom hinduistickým poutníků sem jezdí bohatí Bengálci na rekreaci k moři (Bengálskému zálivu) na zdejší nádherné mělké písčité pláže a západní turisté obdivovat skvosty starověké a středověké architektury.

Města[editovat | editovat zdroj]

Jeskyně Udayagiri a Khandagiri v Bhuvanéšvaru

Hlavním městem je město Bhuvanéšvar (urijsky ଭୁବନେଶ୍ବର, hindsky भुवनेश्वरBhubaneśvar, anglicky Bhubaneshwar), s cca 800 tisíci obyvateli, dalším velkým městem je Kaṭak (urijsky କଟକ, hindsky कटक, anglicky Cuttack), s cca 750 000 obyvateli, který byl původním hlavním městem Urísy.

Významným poutním místem Kršnova kultu je Purí (urijsky ପୁରୀ, hindsky पुरी), Kršna je zde uctíván pod jménem Džagannáth (sanskrt: Džagannátha) nebo také Džagarnátha (jagarnātha = Pán světa). K jeho poctě se zde v červnu až červenci (druhého dne měsíce ašádha) pořádají velkolepá procesí vozů nazývaná Ratha játrá (rathayātrā – रथयात्रा – ରଥ ଜାତ୍ରା).

Dalším zajímavým městem je Kónárk (urijsky କୋଣାର୍କ, hindsky कोनार्क), s architektonicky a historicky významným Chrámem Slunce, který má tvar Súrjova vozu s 12 páry obrovských kol, taženého koňským sedmispřežím. Západní turisty ale lákají spíše erotické rytiny na motivy z Kámasútry. Tento chrám byl zasypán a znovu vykopán až počátkem 20. století. Mimo toho jsou zde i další významná archeologická naleziště.

Chrámové stavitelství Urísy tvoří stylově vyhraněnou součást hinduistické architektury severní Indie [1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Na území dnešní Urísy kdysi ve starověku byla mocná říše Kalinga (republika!), kterou proslavil indický císař Ašóka, když ji za cenu nepředstavitelných ztrát na obou stranách dobyl, začlenil do Maurjovské říše a zděšen krvavým masakrem se vzdal násilí a konvertoval k buddhismu.

Jazyk[editovat | editovat zdroj]

V Uríse se mluví vlastním jazykem – urijštinou. Tento jazyk má i vlastní písmo. Jeho zařazení je:

Urijským jazykům nejpříbuznější jsou Bengálskoassámské jazykybengálština a ásámština.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KREJČÍ, Aleš. Uríský styl v kontextu hinduistické chrámové architektury [online]. Panorama KPVU, 2013. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]