Uri Šerki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Uri Šerki
Narození1959 (64–65 let)
Francouzské Alžírsko
Alma materMerkaz ha-rav
Povolánírabín a filozof
ZaměstnavateléBrit Olam
Machon Me'ir
Nábož. vyznáníjudaismus
DětiYair Cherki
Webwww.ravsherki.org
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rabi (rav) Uri Šerki (hebrejsky אורי עמוס שרקי, Uri Amos Šerki) (narozen 1959, v Alžírsku) je jeden z nejvýznamnějších současných izraelských rabínů.

Vede hebrejskojazyčné oddělení ješivy Machon Me'ir a centrum výuky judaismu francouzského oddělení téže ješivy. Je rabínem komunity při synagoze Bejt Jehudajeruzalémské čtvrti Kirjat Moše. Dále vyučuje judaismus širokou (i sekulární) veřejnost v centru Roš Jehudi, v ruskojazyčném vzdělávajím centru Machanajim a jinde. Je autorem halachické příručky pro noachidy s názvem Brit šalom. Halacha lema'ase livnej Noach (ברית שלום׃ הלכה למעשה לבני נוח), která původně vyšla v hebrejštině – publikace byla v roce 2020 vydána v anglickém jazyce pod názvem Brit Shalom. Covenant of Peace. Practical Application of Noahide Laws a je postupně překládána i do dalších jazyků. V češtině vyšla v roce 2021 pod názvem Brit šalom. Smlouva míru. Noachidská přikázání pro běžný život a text jejich jednotlivých kapitol je dostupný též na internetových stránkách.[1]

Patří mezi hlavní osobnosti nábožensko-sionistické frakce Likudu.

Bibliografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Alžírsku roku 1959, ale brzy poté se jeho rodina odstěhovala do Francie a nakonec roku 1972 se vystěhovala do Izraele. Rabín Uri Šerki studoval v ješivě Nativ Me'ir, u rabi Cvi Jehudy Kooka (Kuka) v ješivě Merkaz ha-rav i u dalších významných rabínů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Шерки, Ури na ruské Wikipedii a אורי שרקי na hebrejské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]