Unity (uživatelské rozhraní)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Unity
Logo
Prostředí Unity 7, spuštěné v Ubuntu 14.04
Prostředí Unity 7, spuštěné v Ubuntu 14.04
VývojářCanonical Ltd.
První vydání8. června 2010
Aktuální verze7.6 (30. června 2022)
Operační systémLinux
Vyvíjeno vVala, C++, QML
Typ softwaruGrafické uživatelské rozhraní
LicenceGNU GPL v3, GNU LGPL v3
Lokalizacevícejazyčné
Webunityd.org
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Unity je grafické uživatelské rozhraní, určené pro desktopové prostředí GNOME, původně bylo vyvíjené firmou Canonical pro operační systém Ubuntu. Unity se poprvé objevilo v Ubuntu 10.10 pouze ve vydání určeném pro netbooky nazývaném Ubuntu Netbook Edition, s verzí 11.04 však došlo ke sjednocení netbookového a klasického vydání a Unity se tak stalo výchozím rozhraním Ubuntu. Prostředí je navrženo pro úsporu místa na displeji počítače, což je důležité zejména u zmiňovaných netbooků. Na rozdíl od Gnome, KDE a Xfce nenabízí Unity svou sadu aplikací, je ale navrženo pro použití spolu s existujícími GTK+ aplikacemi. Ubuntu používalo Unity do verze 17.10 kdy se výchozím prostředím stalo prostředí GNOME.

Unity patří do projektu Ayatana, iniciativě, která se snaží o zlepšení uživatelského pohodlí v Ubuntu. Kromě Unity sem patří indikátory aplikací (Application Indicators), systém oznamování událostí systému NotifyOSD a několik dalších prvků v systému.

Později přešlo Unity pod správu a vývoj komunitním týmem vývojářů.[1]

Unity 3.8 v Ubuntu 11.04
Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat verze Netbook s první vydanou verzí nového prostředí Unity

Popis prostředí[editovat | editovat zdroj]

Prostředí lze rozdělit na několik základních prvků:

  • Launcher – Panel na levém okraji obrazovky, který slouží ke spouštění a přepínání spuštěných aplikací. Kromě ikon aplikací se zde nachází přepínač pracovních ploch, ikona koše a ikony připojených disků. Od verze Ubuntu 11.10 je zde umístěno také tlačítko pro přístup do hlavní nabídky, které bylo dříve umístěno v levé části panelu (viz níže).
  • Panel – U horního okraje obrazovky se nachází další panel. Vpravo jsou umístěny indikátory (např. pro ovládání zvuku, menu zpráv nebo pro vypnutí PC). Zbytek panelu slouží jako titulek a lišta nabídek (menu bar) aktivního okna podobně jako u systému Mac OS.
  • Dash – Dash představuje základní nabídku pro rychlý přístup k aplikacím a souborům. Lze ho aktivovat „tlačítkem Ubuntu“ nebo klávesou Super (také klávesa Windows). Tlačítky „Aplikace“ a „Soubory a složky“ na Launcheru je možné dostat se přímo do Dashe aplikací a souborů.

Vývoj[editovat | editovat zdroj]

Ubuntu tradičně používalo plné desktopové prostředí GNOME; zakladatel Mark Shuttleworth prohlásil, že důvodem, proč se začne v Ubuntu 11.04 používat Unity jako výchozí rozhraní, jsou rozdílné názory oproti vývojářům prostředí GNOME na to, jak má uživatelské rozhraní vypadat.

V listopadu 2010 vedoucí komunity Ubuntu Jono Bacon vysvětlil, že Ubuntu bude nadále obsahovat GNOME s jeho aplikacemi a bude pro ně optimalizováno. Jediným rozdílem bude použití jiného rozhraní pro GNOME.[2]

Canonical poté oznámil, že navrhl Unity nejen pro netbooky, ale i pro ostatní počítače a že se Unity stane výchozím prostředím v Ubuntu 11.04.

GNOME Shell není v Ubuntu 11.04 ani v jeho repozitářích obsažen, tato verze Ubuntu používá stále GNOME 2, GNOME Shell je určen až pro GNOME 3. V Ubuntu je však možné místo Unity použít také starý GNOME Panel, rozhraní z GNOME 2.[3]

V listopadu 2010 oznámil Mark Shuttleworth záměr spouštět Unity na Waylandu místo aktuálního X Window System.

V prosinci 2010 někteří uživatelé požadovali, aby bylo možné Unity Launcher (spouštěč a přepínač spuštěných aplikací) přesunout k dalším okrajům obrazovky (místo výchozího levého). Mark Shuttleworth to však odmítl kvůli určitým širším designovým cílům, kdy má být Launcher vždy blízko k tlačítku Ubuntu v levém horním rohu obrazovky.[4]

Rozhraní Unity je nyní napsáno v toolkitu zvaném Nux místo původního Clutteru[5] a je pluginem do správce oken Compiz, který Canonical považuje za rychlejší než Mutter používaný v GNOME Shell.

14. února 2011 Canonical také uvolnil ukázku „2D“ verze Unity založenou na Qt, napsanou v QML určenou pro počítače, které nejsou schopny pracovat s akcelerovanou 3D grafikou. Tato verze Unity nebyla při vydání Ubuntu 11.04 ještě dokončena a není tak zde použita. Pro slabší počítače se používalo starší prostředí GNOME Panel, označované jako Classic Desktop. Toto prostředí bylo v dalších vydáních Ubuntu nahrazeno prostředím Unity 2D (od Ubuntu 11.10 do 12.04 LTS).

Vzhledem k nárokům na údržbu dvou paralelních verzí jednoho prostření bylo v roce 2012 rozhodnuto, že prostředí Unity 2D bude ze systému zcela odstraněno. Od verze Ubuntu 12.10 tedy není Unity 2D obsaženo a ve všech případech se používá Unity 3D. Tímto způsobem byla ukončena podpora pro starší počítače. U počítačů bez akcelerované grafické karty je poté vyžadován dostatečně výkonný procesor, který je schopen vykreslovat grafiku, což ovšem u moderních procesorů není problém, vzhledem k náročnosti samotného prostředí.

Unity verze 7 přineslo vylepšení v oblasti výkonu.

Dostupnost[editovat | editovat zdroj]

Protože je Unity určeno primárně pro Ubuntu, je Ubuntu první Linuxovou distribucí, která obsahuje nejnovější verzi tohoto uživatelského rozhraní. Několik dalších distribucí se také pokusilo toto prostředí přijmout.

  • Arch Linux podporuje spoustu komponent souvisejících s Unity a Unity 2D, ale k dubnu 2011 byla většina ve starší verzi.
  • Fedora – vývojáři projevili zájem o použití Unity ve své distribuci, Fedora 15 však nakonec obsahovala GNOME Shell, takže se nyní další použití Unity nedá předpokládat.
  • Frugalware přijal prostředí ve vývojové větvi pro nadcházejí stabilní vydání.
  • OpenSUSE obsahuje mnoho GNOME komponent souvisejících s Unity, portace samotného Unity však byla dle slov vývojářů pozastaveno kvůli problémům s Compizem.

Licencování[editovat | editovat zdroj]

Unity je svobodný software licencovaný dle podmínek třetích verzí licencí GNU General Public License (GPL) a GNU Lesser General Public License (LGPL). Navzdory tomu je Unity předmětem Canonical's contributor agreement, požadujícím po vývojářích přiznání autorského práva Canonicalu a případně mu umožnit vydání pod jinou licencí.[6]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Unity (user interface) na anglické Wikipedii.

  1. Unity7 Maintainers Team in Launchpad [online]. Launchpad: [cit. 2023-05-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BACON, Jono. UBUNTU 11.04 TO SHIP UNITY [online]. 2010-10-25 [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-08-24. (anglicky) 
  3. KRČMÁŘ, Petr. Mýty a fakta: jak to bude s Ubuntu a Gnome 3 [online]. 2011-04-26 [cit. 2011-06-30]. Dostupné online. 
  4. SHUTTLEWORTH, Mark. Movement of Unity launcher [online]. 2010-10-30 [cit. 2011-06-30]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. TAOKO, Jay. Nux and Unity [online]. 2010-12-08 [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-06-11. (anglicky) 
  6. Canonical's contributor agreement [online]. [cit. 2011-06-30]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-28. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]