Unijazz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Unijazz
Budova scény Kaštan
Budova scény Kaštan
Právní formaspolek
Založeno1987
AdresaJindřišská 901/5, 110 00, Praha 1-Nové Město
Další informace
Webhttp://www.unijazz.cz
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Unijazz je spolek který vznikl jako občanské sdružení v roce 1987. Spolu s dalšími skupinami navázal na činnost Jazzové sekce. Sdružuje převážně zájemce o hudbu v návaznosti na další umělecké činnosti. Od roku 1991 vydává nekomerční měsíčník kulturní magazín UNI.

Festivaly[editovat | editovat zdroj]

Spolek pravidelně pořádá dva hudební festivaly v Boskovicích a v Praze.

Boskovice[editovat | editovat zdroj]

Festival probíhá v polovině července každoročně od roku 1993. Trvá čtyři dny. Zahrnuje koncerty, divadla, filmy a výstavy.

Alternativa[editovat | editovat zdroj]

Festival probíhá v listopadu nebo v prosinci každoročně od roku 1993 v Praze. Jedná se o jeden z největších festivalů zaměřených na alternativní a experimentální hudbu v Česku.

Scény[editovat | editovat zdroj]

Hostinec U Kaštanu

Čítárna[editovat | editovat zdroj]

První výročí neotevření Čítárny Unijazz, září 2021. Foto: Kateřina Fialová

Čítárna a knihovna spolku sídlí v Jindřišské ulici v Praze 1. Je v provozu od roku 1997. Jsou v ní k dispozici knihy, periodika, katalogy a fanziny. Probíhají zde besedy s videoprojekcemi, autorská čtení a projekce 16mm filmů. Šachový klub Unichess zde pořádá od roku 2004 každý měsíc pravidelné šachové turnaje.[1] V září 2018 bylo oznámeno, že prostory čítárny musí být do konce roku 2018 vyklizeny, budou rekonstruovány a po rekonstrukci budou sloužit jinému účelu. Klubu Unijazz byla smlouva o pronájmu prostor vypovězena.[2] Aktuálně tým Čítárny Unijazz připravuje pořady v rámci projektu „Čítárna Unijazz na cestách“ ve spřátelených podnicích v Praze. Začátkem roku 2022 Čítárna otevře nový prostor v Krenovce (Husitská 22) na Žižkově, kde naváže na více než dvacetiletou tradici.

Kaštan[editovat | editovat zdroj]

Scéna v hostinci U Kaštanu slouží především k pořádání koncertů, ale také divadelní představení a filmové projekce. Šachový klub Unichess zde pořádá od roku 2004 každoročně na konci března šachový turnaj. V suterénu se nachází kavárna.

Brno[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2015 má klub pobočku v Brně.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Šachové turnaje Unijazz Open. citarna.unijazz.cz [online]. [cit. 2018-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-05-22. 
  2. Čítárna Unijazz do konce roku zavře, majitel domu místo ní chce kanceláře
  3. Unijazz, pobočný spolek v Brně. rejstrik.penize.cz [online]. [cit. 2018-10-26]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-10-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]