Ukrajinská iniciativa v České republice

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ukrajinská iniciativa v ČR
Vznik1994
Právní formaspolek
SídloPraha, Česko
Oficiální webwww.ukrajinci.cz/ua/uicr-kontakt/
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ukrajinská iniciativa v České republice, z. s. (více známá pod neoficiální zkratkou UIČR) rozvíjí a sebeurčuje národnostní menšiny v Česku, zejména ukrajinské národnosti[1]. Je to zapsaný spolek, předsedou je Viktor Rajčinec. Svou činnost rozvijí již od roce 1992, kdy začíná vydávat v ukrajinském jazyce politickokulturní časopis Porohy. Pod současným názvem funguje od roku 13. června 1994 resp. 3. května 2015.

Historie a současnost[editovat | editovat zdroj]

Aktivity spolku se zaměřují na udržení a rozvoj vědomí národního sebeurčení Ukrajinců v ČR. Spolek Ukrajinská iniciativa v České republice působil Evropském a Světovém Kongresu Ukrajinců, dnes spolupracuje s Úřadem vlády České republiky, Magistrátem hlavního města Prahy, Velvyslanectvím Ukrajiny v Česku a s některými jinými zájmovými spolky, zejména v Praze. Spolek spoluvytvářel atraktivní image Ukrajiny a České republiky, rozvíjí spolupráci a partnerství mezi ukrajinskou a českou veřejností. Spolek také jako jeden z málo ve spoluprací s vládou ČR organizuje a realizuje humanitární pomoc Ukrajině.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Ukrajinská iniciativa v České republice, z. s. měla jen dva pobočné spolky. Dnes již neaktivní pobočné spolky podle § 125a zákona č. 304/2013 Sb. působili v Chomutově jako Ukrajinská iniciativa v ČR, ukrajinská regionální organizace Zvony naděje[2] a v Teplicích ukrajinská regionální organizace UKRAJINSKÁ SVITLYCJA.[3]

Podle stanov "spolek vydává časopis Porohy pro Ukrajince v ČR, zajišťuje provoz stránek www.ukrajinci.cz"[4]. Projekt časopisu se uskutečňuje za úplné finanční podpory Ministerstva kultury ČR.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné online. 
  2. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné online. 
  3. Veřejný rejstřík a Sbírka listin - Ministerstvo spravedlnosti České republiky. or.justice.cz [online]. [cit. 2019-01-12]. Dostupné online. 
  4. stanovy společnosti. Veřejný rejstřik a Sbírka listin. 12.2.2019. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]