Uhlířský vrch (Bruntálská vrchovina)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Uhlířský vrch
kostel Panny Marie Pomocné na vrcholu
kostel Panny Marie Pomocné na vrcholu

Vrchol672 m n. m.
Prominence71 m ↓ západní sedlo
Izolace3,8 km → Železný vrch
Poloha
StátČeskoČesko Česko
PohoříNízký Jeseník/Bruntálská vrchovina
Souřadnice
Uhlířský vrch
Uhlířský vrch
Horninačedič
PovodíOdra
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Uhlířský vrch
IUCN kategorie III (Přírodní památka)
horninové podloží lokality
horninové podloží lokality
Základní informace
Vyhlášení26. dubna 1966
VyhlásilOkresní národní výbor Bruntál
Nadm. výška620–665 m n. m.
Rozloha3,54 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBruntál
UmístěníBruntál
Další informace
Kód472
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Uhlířský vrch (německy Köhler Berg) je jedna z nejmladších vyhaslých sopek na českém území.[2] Leží ve Slezsku, asi dva kilometry jihozápadně od okraje města Bruntálu (v katastrálním území Bruntál-město). Má nadmořskou výšku 672 metrů.

Na vrcholu stojí barokní poutní kostel Panny Marie Pomocné. Od kostela k městu byla současně s dostavbou kostela vysázena čtyřřadová lipová alej z roku 1766, dlouhá kolem jednoho kilometru. Jižně od vrcholu se nachází opuštěný lom, chráněný jako přírodní památka.

Přírodní památka[editovat | editovat zdroj]

Na jižním svahu je opuštěný lom po bývalé těžbě tufů, který byl roku 1966 prohlášen přírodní památkou. Převážně písčité tufy obsahují větší sopečné pumy. Lávový proud vytékal původně ze sopky východním a severovýchodním směrem. Je tvořen čedičem.

Poutní kostel Panny Marie Pomocné[editovat | editovat zdroj]

Uhlířský vrch od Moravského Kočova

Původní dřevěná poutní kaple byla postavena v roce 1653 řádovým místodržícím Oswaldem z Liechtensteina, jako daleko viditelný symbol vítězství katolické církve nad protestanty. Na místě kaple byl v letech 1755–1765 postaven krnovským architektem Jiřím Friedrichem Gansem jednolodní barokní kostel. V dřívějších dobách stával vedle kostela hostinec s dodnes dochovanou studnou, jejíž hloubka je čtyřicet metrů a je bez vody (měřeno v r. 2005).

Lipová alej[editovat | editovat zdroj]

Cesta k vrcholu kopce je lemována čtyřřadou lipovou alejí. Alej dal v letech 1766 – 1770 vysázet svobodný pán komtur von Riedheim. Roku 1973 byly stromy aleje prohlášeny za památné a o 20 let později se celý areál včetně lipové aleje stal kulturní památkou. V roce 2008 se ucházela o titul Strom roku. Ve 12. ročníku ankety Alej roku se stala Alejí roku 2022.[3]

Křížová cesta[editovat | editovat zdroj]

Podél horní části aleje bylo v roce 1916 vztyčeno 14 stojanů s obrazy křížové cesty, které namaloval malíř Franz Templer podle předloh Gebhardta Fugela z Mnichova. Po druhé světové válce byla torza jednotlivých zastavení odstraněna.

K obnově křížové cesty došlo až v roce 2001 a zasloužil se o ni bruntálský umělecký řezbář František Nedomlel, který během čtyř let zhotovil dřevěné plastiky pro patnáct zastavení z různých druhů dřevin vyskytujících se v Nízkém Jeseníku. Na znovuvybudování křížové cesty bylo vybráno téměř dva miliony korun. Kvádrové podstavce jednotlivých zastavení byly vyrobeny z různých druhů místních hornin, na jejich čelních stranách jsou umístěny mramorové desky se jménem donátora zastavení.[4]

Výhled a přístup[editovat | editovat zdroj]

Vrcholek vyhaslé sopky je místo dalekého rozhledu a může sloužit jako dobrý orientační bod. Otevírá se odtud pohled na okolní vrcholy Nízkého Jeseníku a v dáli je viditelný Hrubý Jeseník.

Nejlepším přístupovým místem se jeví silnice III. třídy z Bruntálu na Moravskoslezský Kočov a Valšov (vede souběžně s hlavní silnicí č. 45 na Šternberk)

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Uhlířský vrch a sopky na Bruntálsku
  3. Alej roku. Výsledky hlasování 2022. [cit. 2023-02-26]. Dostupné online.
  4. Historická alej a křížová cesta na Uhlířský vrch

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]