Ubrus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ubrus na stole
Ubrus z plastů

Ubrus, zdrobněle ubrousek, je doplněk, který slouží ke zvýšení estetické hodnoty pokrývané plochy a případně její ochrany před poškozením a ušpiněním. Nejčastěji se využívá na pokrytí stolu. Ubrus může zakrývat celou plochu nebo jen její část.

Materiál[editovat | editovat zdroj]

Pro výrobu běžných ubrusů jsou nejčastěji užívány Textilie, obvykle bavlněné, vlněné, z umělých vláken atd. Ubrus může též být vyroben s voděodolnou, oleofobní či podobnou úpravou,[1] z plastu, lýčí, rákosu či jiných vhodných materiálů.

Anglické prostírání[editovat | editovat zdroj]

V Československu se mezi světovými válkami rozšířilo tzv. anglické prostírání.[2] Tento způsob vznikl ve snaze dát vyniknout kráse leštěné desky stolu. Na stole není velký ubrus, místo něj se před hosty prostírají ubrousky ze silnějšího plátna – jednoduché i vyšívané, zdobené paličkovanou krajkou nebo monogramem. Používají se i podložky z jiných materiálů – z lýka, plastu apod. Ve středu stolu bývá položen tzv. „běhoun“. Nejvhodnější je toto prostírání pro denní stolování, případně pro prostírání na konferenčním stolku.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

Oblíbený je trik, kdy předvádějící z plného stolu dokáže jedním rychlým pohybem strhnout ubrus, aniž by z něj spadlo rozestavěné nádobí.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ubrusy a prostírání z odolných materiálů.... Novinky.cz. Borgis, 2. 1. 2015. Dostupné online. 
  2. Anglické prostírání. Národní politika. 25. 4. 1937, s. 7. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]