U Brněnky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
U Brněnky
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení29. prosince 1973
Nadm. výška380 – 415 m n. m.
Rozloha15,00 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresBrno-venkov
UmístěníKanice
Souřadnice
U Brněnky
U Brněnky
Další informace
Kód584
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

U Brněnky je přírodní rezervace v katastrálním území obce Kanice v okrese Brno-venkov. Byla zřízena Výnosem ministerstva kultury ČSR čj. 18 462/73 ze dne 29. prosince 1973 a její celková výměra činí 15,06 hektarů. Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras.

Předmětem ochrany jsou jednak přirozené a přírodě blízké lesní porosty na vápencovém podloží s některými chráněnými druhy rostlin (lilie zlatohlavá, okrotice červená, medovník meduňkolistý, vemeník dvoulistý), jednak širokolisté suché trávníky v prostoru starého vápencového lomu s výskytem teplomilné flóry. Místy se vyskytují též drobné povrchové krasové jevy (skalní výchozy, škrapová pole).[3]

Území rezervace je součástí biokoridoru propojujícího regionální biocentra Hády, Zadní Hády a Hornek.[4] Jeho východní částí prochází též frekventovaná turistická trasa a cyklostezka Velká Klajdovka–Ochoz..

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lesní porosty[editovat | editovat zdroj]

Lesy na území rezervace tvoří přechodové panonské, hercynské a karpatské dubohabřiny s dobře vyvinutým bylinným podrostem, který je však pro vysoký zápoj korun chudší než v sousední NPR Hádecká planinka. Na skalnatých stanovištích se nacházejí suťové lesy. Větší část porostů je ponechána samovolnému vývoji.[3]

Plocha bezlesí se společenstvy travin a křovin

Plochy bezlesí[editovat | editovat zdroj]

Na jihovýchodě rezervace v prostoru bývalých drobných lomů je udržováno rozvolněné bezlesí, porostlé mozaikou širokolistých suchých trávníků (svaz Bromion erecti) a křovin s některými chráněnými xerotermními druhy rostlin, jako je bělozářka větvitá nebo dub cer.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. a b Plán péče o přírodní rezervaci U Brněnky na období 2010–2022
  4. HAVELKA, Aleš. ITC. ms.kr-jihomoravsky.cz [online]. [cit. 2018-04-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-04-01. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]