UNItopia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
UNItopia
EngineLPMud
PlatformaLinux
Datum vydání1991
ŽánrMUD
Herní módvideohra pro více hráčů
Některá data mohou pocházet z datové položky.

UNItopia je počítačová hra, nejstarší německojazyčný MUD (virtuální textový online svět pro více hráčů). Založena byla skupinou informatiků ze Stuttgartské univerzity v roce 1991 a v roce 1992 byla zpřístupněna veřejnosti.[1][2]

Je založena na herním ovladači LPMud, ale původní jednoduché programové knihovny má nahrazeny rozsáhlým korpusem UNItopia Mudlib, umožňujícím mimo jiné efektivní používání německé gramatiky v herních hláškách i ovládacích příkazech.

UNItopia se stala inspirací i základem českojazyčného MUDu Prahy.[3]

Struktura[editovat | editovat zdroj]

UNItopia se skládá ze dvou základních částí. První je virtuální podoba kampusu Stuttgartské univerzity, druhou je mnohem rozlehlejší fantazijní svět Magyra, mající podobu nekonečného oceánu, v němž se jako ostrovy rozkládají jednotlivé herní domény.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. STRNAD, Ondřej. Virtuální textová prezentace Waldorfského lycea. Praha, 2011. Ročníková práce. SŠ Waldorfské lyceum. Vedoucí práce Milan M. Horák. s. 5.
  2. MATHEZ, Judith. Konkreativität: Der kreative Einbezug des Publikums in herkömmlichen Medien und in partizipativen Onlineprojekten [online]. 2006 [cit. 2023-09-01]. Dostupné online. (německy) 
  3. HORKÝ, Jan. Rozšíření sociální síťové textové hry. Praha, 2014. Bakalářská práce. Fakulta informačních technologií ČVUT. Vedoucí práce Milan Horák. s. 6.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]