Túpac Amaru I.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Túpac Amaru I.
Narození1545
Vilcabamba
Úmrtí24. září 1572 (ve věku 26–27 let)
Cuzco
Příčina úmrtípoprava stětím
Povolánípanovník
RodičeManco Cápac II.
PříbuzníTitu Cusi Yupanqui a Sayri Túpac (sourozenci)
Túpac Amaru II. (praprapravnouče)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Túpac Amaru († 24. září 1572 Cusco) byl posledním z řady panovníků incké říše, vládl poslednímu nezávislému inckému území – Vilcabambě. Byl také bratrem předchozího inky Titu Cusi Yupanqui.

Život[editovat | editovat zdroj]

Poprava Túpaca Amarua na vyobrazení kronikáře Guamana Poma de Ayala

Za panování Túpaca Amarua španělský místokrál Peru Francisco de Toledo napadl a dobyl Vilcabambu pomocí expedičního sboru 250 Španělů a 2000 indiánů.

Túpac Amaru a jeho rodina byli zajati na útěku a odvedeni do Cusca. Inka zde byl soudcem Gabrielem Loarte odsouzen k trestu smrti. Túpac Amaru byl popraven stětím hlavy dne 24. září 1572 na náměstí v Cuscu. Tím zanikl poslední pozůstatek někdejší incké říše a conquista oblasti byla definitivně ukončena.

Poslední inka Túpac Amaru a poslední území mimo kontrolu Španělů byli brzy mytologizovány. Z Túpaca Amarua se stal symbol využívaný v politice dodnes. Když na sklonku 18. století propuklo do té doby nejzávažnější protišpanělské povstání v Peru, jeho vůdce José Gabriel Condorcanqui, přijal jméno Túpac Amaru II.

Podobně toto jméno ke své legitimizaci využíval v letech 1968–1975 režim vojenské junty prezidenta Juana Velasca Alvarada. V 80. a 90. letech 20. století v Peru dokonce fungovala teroristická organizace s názvem Revoluční hnutí Túpac Amaru (Movimiento Revolucionario Túpac Amaru).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]