Cydonia Mensae

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Tvář na Marsu)
Pohled na část oblasti s tváří
Srovnání snímku ze sondy Viking s moderním snímkem ze sondy Mars Global Surveyor

Cydonia Mensae je název jedné z pojmenovaných oblastí na planetě Mars. Leží na sever od rovníku v přechodné zóně mezi jižními vysočinami (polokoulí s vyšší topografií, silně posetou krátery) a severními nížinami (relativně plochou oblastí planin na severu) v oblasti Acidalia Planitia. Cydonia je pokryta četnými pahorky a v dávné minulosti mohla touto oblastí procházet pobřežní zóna, pokud severní nížiny v minulosti vyplňoval oceán. Nachází se zde také i velmi známá „Tvář na Marsu“, skalní útvar připomínající lidskou tvář.[1] Odborně se to nazývá pareidolie.

Tvář na Marsu[editovat | editovat zdroj]

Jeden z cydonijských pahorků, situovaný 40°45' severní šířky a 9°26' západní délky, na fotografii pořízené Vikingem 1 25. července 1976 vzdáleně připomíná humanoidní tvář.[1] Tato fotografie byla dlouho zdrojem kontroverze a konspiračních teorií týkající se možných známek inteligentního života na Marsu a jejich zamlčování vedením NASA. K Marsu se skoro 20 let nedostala úspěšně žádná sonda a tak teprve od roku 1998 jsou pořizovány novější snímky s lepším rozlišením prostřednictvím sond Mars Global Surveyor, Mars Odyssey, Mars Express a Mars Reconnaissance Orbiter, které oblast důkladně mapují.

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

V počítačové hře UFO: Enemy Unknown z roku 1993 byla oblast Cydonia Mensae vybrána jako základna cizáků (ufonů). Cílem hry je sestrojit na Zemi vesmírné plavidlo schopné cesty k Cydonii, dopravit tam lidskou posádku, dostat se do tamní základny a zneškodnit ústřední mozek řídící cizácké operace na Zemi.

Oblast se objevuje také v názvu písně kapely Muse Knights of Cydonia.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c Optický klam, nebo výtvor Marťanů? Tvář na Marsu fascinovala desítky let. iDNES.cz [online]. 2023-05-17 [cit. 2023-05-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Astronomie[editovat | editovat zdroj]

Tvář na Marsu jako artefakt[editovat | editovat zdroj]