Tung Čung-šu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tung Čung-šu je čínské jméno, v němž Tung je příjmení.
Tung Čung-šu
Narození179 př. n. l.
Jing County, Hebei
Úmrtí104 př. n. l. (ve věku 74–75 let)
Si-an
Místo pohřbeníTung Čung-šuova hrobka
Povolánífilozof, spisovatel, politik a státník
Nábož. vyznáníkonfucianismus
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tung Čung-šu (čínsky pchin-jinem Dǒng Zhòngshū, znaky 董仲舒; asi 179 př. n. l. – asi 104 př. n. l.) byl čínský filozof a státník chanské doby. Jeho úsilím se konfucianismus stal oficiální ideologií říše Chan.

Život[editovat | editovat zdroj]

Tung Čung-šu se narodil asi roku 179 př. n. l.[1] v Cheng-šuej (provincie Che-pej). Za vlády chanského císaře Ťinga (panoval 157–141 př. n. l.) zahájil úřední kariéru. Byl jmenován profesorem (po-š’) pro Kung-jangův komentář k Letopisům jar a podzimů.[2] Již jako významného učence ho císař Wu jmenoval kancléřem (čcheng-siang).[1]

Názory[editovat | editovat zdroj]

Tung Čung-šu byl zakladatelem konfuciánské teologie.[3] V zájmu stabilizace říše a posílení panovnické moci úspěšně prosazoval konfucianismus za státní ideologii. Prosadil založení Vysokého učení Tchaj-süe. Je mu připisováno dílo Hojná rosa Letopisů jar a podzimů (Čchun-čchiou fan-lu) v němž vyjádřil názor, že Letopisy jar a podzimů ukazují cestu působení Nebes. Toto se stalo názorem tzv. školy nového textu (ťin-wen-ťia), jíž byl vedoucím představitelem a která konfuciánství sloučila s učením o jin a jang a pěti prvcích. Ovlivněn byl i taoismem a legismem.[2] Základem oficiální etiky ustavil principy „tří podřízeností“ (san kang, podřízenost poddaných panovníkovi, synů otci a ženy manželovi) a „pěti ctností“ (wu čchang; žen, i, li, č’ a sin).[1]

Byl nejvýznamnějším filozofem raně chanského období. Zemřel asi roku 104 př. n. l.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d LIŠČÁK, Vladimír. Konfuciánství od počátků do současnosti. 1. vyd. Praha: Academia, 2013. 468 s. ISBN 978-80-200-2190-8. S. 379. [Dále jen Liščák]. 
  2. a b THEOBALD, Ulrich. Chinaknowledge - a universal guide for China studies [online]. Rev. 2011-3-8 [cit. 2014-04-27]. Kapitola Persons in Chinese History - Dong Zhongshu 董仲舒. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Jang, s. 37.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]