Trolejbusová doprava v Lehnici

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trolejbusová doprava v Lehnici
Trh v Lehnici – část trasy bývalé trolejbusové linky
Trh v Lehnici – část trasy bývalé trolejbusové linky
StátPolskoPolsko Polsko
MěstoLehnice
ProvozovatelMPK Legnica
Zahájení provozu10. listopadu 1943
Ukončení provozu31. prosince 1956
Provoz
Počet linek1
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V Lehnici, městě na jihozápadě Polska, byla dvakrát v provozu malá síť trolejbusové dopravy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První provoz[editovat | editovat zdroj]

Poprvé se trolejbusy v Lehnici objevily 10. října 1943. Tehdy byla zprovozněna prvním a také jediná linka v trase železniční stanice – městský park (zpět přes Staré Město) – Złotoryjska – Lasek Złotoryjski o délce 4 km. Na této trati jezdily čtyři trolejbusy MAN. Později bylo zakoupeno ještě několik ojetých vozů Henschel.[1]

Druhý provoz[editovat | editovat zdroj]

Druhý trolejbusový provoz v Lehnici začal svůj život 22. července 1949. Tehdy byla otevřena částečně jednosměrná trať o délce 3 km od nádraží na jihovýchod k vojenskému letišti. Na stavbě se podílela i Polská lidová armáda. Zpočátku jezdil na této lince trolejbus Henschel, jediný, který přežil válečné události. V roce 1951 byly zakoupeny dva ojeté trolejbusy z Varšavy, jeden z nich ale byl záhy vyřazen.[2] Trolejbusová trakce s jedinou linkou a dvěma vozy nepřežila rok 1956, kdy bylo rozhodnuto o jejím zrušení. Dne 31. prosince toho roku vyjely trolejbusy do lehnických ulic naposledy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NADOLSKI, Przemysław; WALCZAK, Dariusz; ZBIGNIEW, Danyluk; TURŻAŃSKI, Bohdan. Tramwaje dolnośląskie. T. 2: Historia tramwajów i trolejbusów w Legnicy. Rybnik: Wydawnictwo Eurosprinter, 2015. ISBN 978-83-63652-14-2. S. 118. (polsky) 
  2. POŁOM, Marcin; PALMOWSKI, Tadeusz. Rozwój i funkcjonowanie komunikacji trolejbusowej w Gdyni. Pelplin: Wydawnictwo Bernardinum, 2009. S. 38. (polsky)