Trojský tramvajový most

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trojský tramvajový most
Základní údaje
KontinentEvropa
StátČeskoČesko Česko
KrajHlavní město Praha
MěstoPraha
KomunikaceTramvajová trať Nádraží Holešovice – Ke Stírce
PřesVltava
Souřadnice
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na most z trojského břehu

Trojský tramvajový most, přezdívaný „Rámusák“,[1] bylo dlouhodobé mostní provizorium, jež v letech 1981–2013 převádělo přes Vltavu pražskou tramvajovou trať Partyzánská – Trojská – Hercovka – Ke Stírce, přesunutou pak na nedaleký nový Trojský most. Po mostě vedly vedle kolejí dva úzké nouzové chodníčky, na něž byl veřejnosti vstup zakázán.

Stavební historie[editovat | editovat zdroj]

Roku 1977 byla uvedena do provozu tramvajová trať Nádraží Holešovice – Ke Stírce, která měla po dobu stavby nového mostu Barikádníků nahradit původní trať vedenou ulicí V Holešovičkách. Jako dlouhodobé provizorium byl pro trať postaven ocelový trámový most. Provoz na trati byl zahájen 5. května 1977. Již během třetího roku provozu byly na konstrukci mostu objeveny trhliny a proto byla 10. listopadu 1980 na celé trati přerušena doprava. Most byl snesen a na původní pilíře PIŽMO byl přesunut ocelový příhradový most, který předtím sloužil automobilovému provozu jako náhrada za most Barikádníků (a vysloužil si zde přezdívku Rámusák)[1].

První polovina nového provizorního mostu (po dokončení mostu vyhrazená pro směr z Tróje do centra[2]) byla zprovozněna 7. března 1981. Druhé koleje na druhé mostovce se cestující dočkali 1. července 1982.

Po dokončení stavby bylo rozhodnuto vyloučit tramvajový provoz ulicí V Holešovičkách natrvalo. Tramvajová trať v Trojské ulici, která byla původně vybudována jako dočasné řešení, tedy nadále slouží i po dokončení paralelního úseku metra IV.C1 do stanic Kobylisy a Ládví.

Samotný tramvajový most měl ovšem nadále status „provizorní“.

Zrušení mostu[editovat | editovat zdroj]

Pro náhradu provizoria a pro místní dopravní obsluhu byl navržen nový Trojský most, který navazuje na stávající komunikaci Partyzánské ulice v železničním podjezdu u nádraží Holešovice a má čtyři jízdní pruhy, střední tramvajové těleso a chodníky pro pěší i cyklisty. Podle plánů z května 2010 měl být provoz na provizorním mostě ukončen v září 2012.[3]

Pro umožnění výstavby tunelového komplexu Blanka byl v květnu 2010 na několik týdnů přerušen tramvajový provoz, na pravém břehu byla vybudována nadjezdná kolej nad tělesem tunelu a poslední trojské pole mostu bylo zvednuto v místě opěry o 643 mm. Po opětovném zprovoznění byl tramvajový provoz veden pouze po koleji směrem do centra.[3] Na konci září 2013 byly z nepoužívané poloviny mostu sneseny kolejnice.

V srpnu 2011 se objevila zpráva, podle níž měl být nový most v polovině roku 2013 zprovozněn nejprve pouze pro tramvaje, čímž měl nahradit provizorní tramvajový most, který měl být bezprostředně poté rozebrán. Pro silniční vozidla, cyklisty a chodce měl být nový most zpřístupněn až s otevřením tunelu Blanka, k čemuž mělo dojít v roce 2014.[4] Z důvodu nejasností s financováním nákladů na tunel Blanka a nový Trojský most došlo k dalším průtahům a teprve v říjnu 2013 byly zahájeny práce spojené s přeložením tramvajové trati na nový most.

Demolice mostu, březen 2014

6. října 2013 projely po mostě poslední řádné tramvaje[5] a 7. října 2013 byl jeho provoz slavnostně ukončen jízdou muzejní tramvaje ev. č. 9048.[6] Do října 2014 byla tramvajová doprava v úseku Nádraží Holešovice – Ke Stírce nahrazena náhradní autobusovou dopravou, jež byla vedena přes most Barikádníků a Trojskou ulicí. [7] V úseku Trojská - Kobylisy jezdila také náhradní tramvajová linka X 37.

Vedoucí organizačního výboru mistrovství světa vodního slalomu Jiří Rohan v květnu 2013 navrhoval zachování mostu pro pěší dopravu trvale nebo alespoň do doby konání mistrovství v září 2013, ale jeho návrh nebyl akceptován. Zástupci města a Metrostavu uvedli, že úprava mostu pro pěší provoz by si vyžádala investice do zabezpečení a osvětlení mostu.[8]

Demolice byla zahájena hned v říjnu 2013, po ukončení provozu. Mostní konstrukce byla po demontáži krajních dílů postupně popotahována k trojskému břehu a tam osmičlenným pracovním týmem rozebírána.[9] Následná demolice mostu nebyla přerušena ani v době, kdy kvůli sporům mezi městem a Metrostavem byla pozastavena výstavba tunelu Blanka. V březnu 2014 končila demontáž mostních polí, následovat měla demontáž pilířů, které mají být odstraněny až do hloubky 1,5 metrů pod úroveň dna. V březnu 2014 zástupce Metrostavu uvedl, že kontrolou dna ze strany Povodí Vltavy s. p. má být demolice završena do poloviny května 2014.[10] Demontáž mostu byla oceněna na 27 milionů Kč.[10]

Součásti mostu mají být podle okolností využity jinde.[11] Jednotlivé díly převezl Metrostav na svůj stavební dvůr v Počernicích, kde je repasuje. Jde o univerzální konstrukci, jaká se používá například při stavbách nebo po povodních. Využití těchto konkrétních dílů zatím nebylo určeno.[10] Stavbyvedoucí Tomáš Jurečka si pochvaloval, že konstrukce se zachovala v překvapivě slušném stavu, krom nejspodnějších šroubů namáhaných vodou prý všechny šly povolit.[9]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b „Rámusák“ rámusil někde jinde – na portále hlavního města Prahy
  2. Trať Ke Stírce - Elektrárna Holešovice, web Pražské tramvaje, text nedatován
  3. a b JANČAR, Rostislav. Tunel Blanka zruší „Rámusák“, jediný tramvajový most přes Vltavu. iDNES.cz [online]. 2010-05-21 [cit. 2011-08-14]. Dostupné online. 
  4. PACLÍKOVÁ, Adéla. Starý tramvajový most zmizí z pražské Troje v roce 2013. iDNES.cz [online]. 2011-08-11 [cit. 2011-08-14]. Dostupné online. 
  5. Po starém mostě z Holešovic do Troje projela poslední tramvaj, lidovky.cz, 6. října 2013, ČTK
  6. Filip Vlček: Provizorní 'Rámusák' skončil. Po 32 letech, Vlčoun.cz, 13. 10. 2013
  7. FORMÁNKOVÁ, Šárka. Tramvaje už přes „Rámusák“ nepojedou, přes nový most se vydají na jaře. iDNES.cz [online]. 2013-10-02 [cit. 2013-10-02]. Dostupné online. 
  8. Adam Váchal: Rámusák má být rozebrán. Nyní se uvažuje o zachování mostu pro pěší, Metro.cz, 9. 5. 2013
  9. a b Lucie Fialová: Dělníci bourají další pole rámusáku, Právo 4. 2. 2014, kopie na webu Metrostavu, rubrika Aktuality[nedostupný zdroj]
  10. a b c Demolice Rámusáku skončí v polovině května, sloužit bude dál, Metro, 13. 3. 2014, ČTK
  11. Rámusák se loučí: V pondělí po něm projela poslední tramvaj, Portál hlavního města Prahy, 7. 10. 2013, Oskar Exner, redakce portálu

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Jan Fischer, Ondřej Fischer: Pražské mosty. Academia, Praha 1985, s. 126, 187. [jen stručné zmínky]
  • FOJTÍK, Pavel. Praha se rozloučila s „Rámusákem“. Československý dopravák. 2013, čís. 5, s. 22–32. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]