Triumph Motor Company

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Triumph Motor Company
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formasoukromá společnost
Datum založení1885
Datum zániku1984
Adresa sídlaCoventry, Spojené království
Charakteristika firmy
Oblast činnostiautomobilový průmysl
Produktyautomobil
Mateřská společnostBritish Leyland
MajiteléLeyland Motors
Standard Motor Company
British Leyland
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Triumph TR7

Triumph byla britská automobilka, kterou založili roku 1897 v Coventry dva němečtí přistěhovalci, Siegfried Bettmann a Moritz (Maurice) Schulte. Původně vyráběla jízdní kola a posléze motocykly. Charakteristické byly sportovní vozy z řady TR.

První motocykl vyrobili v roce 1902. Firma za první světové války dodala 30 000 motocyklů spojencům. Za druhé světové války to bylo dokonce už 50 000 kusů. V prosinci roku 1960 byla automobilka odkoupena společností Leyland Motors Ltd. V roce 1968 se Leyland Motors spojila s dalším velkým výrobcem automobilů British Motor Holdings. To byl začátek úpadku značky Triumph, která společně se značkou Morris nakonec přestala být v rámci divize Austin Rover Group v roce 1984 využívána a její poslední model Acclaim byl nahrazen modelem Rover 200. Dnes je značka Triumph ve vlastnictví BMW.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Siegfried Bettmann opustil v roce 1883 rodný Norimberk a odcestoval do Anglie. Tam potkal dalšího německého rodáka Muritze Johanna Schulteho. Ten ho zaměstnal a později spolu v Coventry založili továrnu na výrobu jízdních kol. Později přešli na výrobu motocyklů a byli jejich největším světovým výrobcem do expanze japonských firem. První automobil byl vyroben v roce 1923. Firma během doby vystřídala několik majitelů. Nejvýraznější úspěchy zaznamenala ve vlastnictví Standard Motor Company sira Johna Blacka, který ji koupil v roce 1944. V roce 1946 uvedla firma hned 2 vozy – Triumph Roadster a Triumph Saloon. O tři roky později se představil malý automobil Triumph Mayflower, což byl první britský vůz se samonosnou karoserií. Navíc všechny vozy měly částečně sportovní charakter. Kvůli možným rizikům z převrácení při vyšších rychlostech bylo od výroby v roce 1953 upuštěno. v té době už běžela výroba sportovní řady TR. V roce 1959 se objevil Triumph Herald. Tento model přinesl řadu revolučních řešení a stal se velice úspěšným. Automobilka pak přešla na číselná označení označující objem motoru v ccm. K slovním názvům se automobilka vrátila až v roce 1973 s modelem Dolomite. Ten se stal i úspěšnou zbraní v závodech a rallye. Před krachem se automobilka zabývala výrobou vozu Triumph Acclaim, který byl postaven na základě společné koncepce s modelem Honda Ballade s několika menšími úpravami karoserie a odlišnou přední maskou.

Triumph 2500

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]