Triumf obratlovců

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Triumf obratlovců
Původní názevTriumph of the Vertebrates
Žánrtelevizní dokument
RežieDavid Lee
Země původuSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Jazykangličtina
Počet dílů2
Obvyklá délka60 min
Premiérové vysílání
StaniceBBC
Vysíláno2013
Triumf obratlovců na ČSFD, Kinoboxu, IMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Triumf obratlovců (v anglickém originále Triumph of the Vertebrates) je dvoudílní britský dokumentární pořad televize BBC. Dokument sepsal, namluvil a často v něm vystupuje David Attenborough. Dokument pojednává o vývoji obratlovců od kambria až po současnost. Dokument byl vysílán v roce 2013.

První díl nese název „Z moří do oblak“ a pojednává o vzniku obratlovců a vývoji všech skupin obratlovců. Druhý díl, „Počátky savců“, pojednává o vývoji savců. Každý ze dvou dílů Triumfu obratlovců trvá 59 minut.

V dokumentárním filmu jsou pomocí moderních výzkumných i zobrazovacích technik zkoumány fosílie. Kromě toho jsou zkoumána i současná zvířata. Převažují záběry na fosílie, výzkumy, současná zvířata a animace vyhynulých živočichů (pochopitelně hlavně obratlovců). Dokumentární seriál Triumf obratlovců navazuje na dvoudílný dokumentární seriál Počátky života (First Life), který je rovněž dvoudílný.

Pravěcí živočichové[editovat | editovat zdroj]

1.díl : Z moří do oblak[editovat | editovat zdroj]

Myllokunmingia, Parayunnanolepis, Tiktaalik, Lufengosaurus, Sinosauropteryx, Anchiornis a Tyrannosaurus

2.díl : Počátky savců[editovat | editovat zdroj]

Hadrocodium, Sinodelphys, Juramaia, Propalaeotherium (popsáno jako raný typ koně), blíže neurčený primát, letoun a hlodavec, Megacerops (popsán jako Titanotherium), Malfelis, Megatherium (popsáno jako obrovský pozemní lenochod), Paraceratherium.