Trenčkot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Britský důstojník v první světové válce

Trenčkot (v angličtině Trench coat) je druh svrchního pláště.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Trenčkot je druh pláště, obvykle vyráběného z odolné bavlny, popelínu, gabardénu, vlny či kůže. Typickou vlastností je mechanická odolnost tkaniny, nepromokavost, které je dosahováno impregnací příze ještě před jejím zatkáním do látky a s tím spojená paropropustnost. Může mít vyjímatelnou vložku. Délka trenčkotu obvykle dosahuje kolen.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Vynalezení trenčkotu si nárokují dvě firmy. První je Aquascutum, která kolem roku 1853 produkovala užitné kabáty pro armádní důstojníky v Krymské válce. S kabáty je spojen příběh dvou britských důstojníků, kteří díky těmto kabátům, které se nelišily od těch užívaných ruskou armádou, pochodovali spolu s nepřítelem, než se mohli vytratit a připojit se ke svým vlastním jednotkám.[1] Firma užívá k dosažení nepromokavosti patentovanou impregnaci vlny. Druhou společností je Burberry, ten dosahuje nepromokavosti použitím patentovaného nepromokavého gabardénu. Právě Thomas Burberry si roku 1901 nechal patentovat vzor trenčkotu a roku 1914 začal dodávat trenčkot pro britské důstojníky. Trenčkoty se po první světové válce rozšířily i mezi civilní obyvatelstvo. Největšího rozmachu v armádě se dočkaly trenčkoty za druhé světové války, kdy se jejich použití rozšířilo i mezi další armády, příkladmo ruskou, francouzskou, americkou. Trenčkot byl běžně používán jako ochrana proti větru, případně proti dešti.[2]

Anglický název (doslova kabát do zákopů) indikuje jak jeho vojenskou historii, tak skutečnost, že se jedná o kabát do nepohody. Od 60. let 20. století se dostal i do ženského šatníku, přičemž s různými obměnami se jednalo o módní hit. Neodmyslitelně k němu patří pásek, často s výraznou sponou, jež bývá nošen utažený, aby zdůrazňoval figuru. Přestože existují trenčkoty všech barev, typické jsou tlumené barvy: šedá, zelenkavá, khaki.

Trenčkot ve filmu a TV[editovat | editovat zdroj]

Jako módní doplněk se objevil v mnoha filmech a u některých se stal dokonce jejich nedílnou součástí: V seriálu Doctor Who (Pán času) nosí trenčkot mnoho postav... včetně Válečného Doktora (hrán Johnem Hurtem), Osmého Doktora (hrán Paulem McGannem), Desátého Doktora (hrán Davidem Tennantem), Třináctého Doktora (hrána Jodie Whittakerovou) a dalších. Kapitán Jack Harkness nosil trenčkot v bravě navy blue v seriálech Doctor Who a Torchwood.

Film Rok vzniku Poznámky
Casablanca
1942
Rick Blaine ztvárněný Humphrey Bogartem ve filmu oblékl trenčkot od Aquascutum.
Snídaně u Tiffanyho
1961
Audrey Hepburnová a George Peppard ve filmu obléknou trenčkoty od Burberryho.
Růžový panter
1963
Peter Sellers nosí taktéž legendární trenčkot.
Paraplíčka ze Cherbourgu
1964
Catherine Deneuve i Nino Castelnuovo nosí trenčkoty od Burberryho.
Kramerová versus Kramer
1979
Ted Kramer ztvárněný Dustinem Hoffmanem vypráví historku o legendárním trenčkotu od Burberryho, který ve filmu také nosí.
Černá zmije
1989
Během IV. série odehrávající se za první světové války.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.milanstyle.co.uk/blog/the-trench-coat-a-history/
  2. Archivovaná kopie. www.burberryplc.com [online]. [cit. 2012-01-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-12-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]