Transamerica Pyramid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Transamerica Pyramid
Účel stavby

Kanceláře

Základní informace
Slohfuturistická architektura
ArchitektWilliam L. Pereira
Výstavba1969 - 1972
Cena32 000 000 $
Materiálkřemen
Technické parametry
Výška střechy260 m
Počet podlaží48
Poloha
AdresaSan Francisco, Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
UliceMontgomery Street
Souřadnice
Map
Další informace
Webweb
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Transamerica Pyramid je druhý nejvyšší mrakodrap v San Franciscu. Je 260 metrů vysoký a má 48 pater s obchodními a kancelářskými prostory.

Stavební práce podle projektu Williama Pereiry začaly v roce 1969 a budova byla dokončena v roce 1972. Náklady na výstavbu byly 32 miliónů dolarů. Původně byla stavěna jako sídlo investiční a pojišťovací společnosti Transamerica Corporation.

V budově je 3 678 oken a 18 výtahů. Mrakodrap má tvar protáhlé čtyřboké pyramidy se dvěma „křidélky“ na protilehlých stranách. Ve východním křidélku jsou výtahové šachty, zatímco v západním je schodiště. Na vrcholu 64,6 metrů vysoké špice oplástěné hliníkem byly instalovány kamery, nasměrované do všech světových stran. Ve vstupní hale mohou návštěvníci sledovat záběry z těchto kamer. Špička pyramidy byla volně přístupná turistům, po teroristických útocích z 11. září 2001 byla z bezpečnostních důvodů veřejnosti uzavřena. Zmiňovaná křidélka hrají také důležitou roli v ochraně budovy před následky zemětřesení. Budova je zkonstruována tak, aby se při zemětřesení vychýlila od své osy jen o 0,6 m.

V období let 19721974 byl Transamerica Pyramid nejvyšším mrakodrapem západně od řeky Mississippi, poté byl překonán budovou Aon Center v Los Angeles.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Špička budovy s hliníkovým opláštěním