Tramvajová doprava ve Spojených státech amerických

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zelená linka rychlodrážní tramvaje v Los Angeles

Tramvaje bývají ve Spojených státech amerických označovány slovem „trolley“ a dělí se na dva druhy: „light rail“ a „streetcar“.

Historický vývoj[editovat | editovat zdroj]

V historii byly tramvajové linky zřizovány ve všech větších městech, stejně jako v Evropě. Po 2. světové válce nastal kvůli rozvoji automobilové a autobusové dopravy velký útlum a staré tramvajové linky byly nahrazeny autobusy. Od poloviny 80. let, hlavně díky ropné krizi, však znovu dochází k rozvoji tramvajové dopravy, nyní však již v mnohem rychlejší a modernější podobě; budován je tzv. light rail, neboli, z evropského pohledu, systém srovnatelný s rychlodrážní tramvají. Dnes fungují takové tramvajové linky v některých velkých městech USA a v několika dalších jsou ve výstavbě. Nové americké tramvajové sítě však nejsou tak rozsáhlé a nemají tu úlohu jako evropské, slouží spíše jako doplňkový druh dopravy. Linky jsou tedy využívány podobně jako metro, tzn. že většinou fungují dvě nebo tři linky označené barvami.

Streetcar (pouliční tramvaj)[editovat | editovat zdroj]

„Streetcar“ (historická tramvaj) v ulicích Filadelfie

Streetcar je označení klasických (v USA téměř vždy historických) tramvají, které zasahují do běžné dopravy a většinou jezdí uprostřed ulice. Jsou sice pomalejší, ale jezdí po více linkách. Tyto tramvaje dnes fungují jen v několika málo amerických městech a slouží spíše jako turistická atrakce. Stále však jezdí ve Filadelfii, Bostonu, New Orleansu a San Franciscu. V poslední době ale bylo vybudováno i několik nových „streetcarových“ linek, většinou jen proto, aby nahradily autobusy v centru města. Především vzniká síť ve Washingtonu, kde byla první trať o délce 4 km otevřena roku 2016. V plánu jsou další čtyři linky a celý systém bude mít celkem 60 km. Dále jedna linka funguje v centru Portlandu, dále existuje nově otevřená linka v Seattlu a plánuje se i v Cincinnati.

Light rail (rychlodrážní tramvaj)[editovat | editovat zdroj]

Rychlodráha v St. Louis

Jde o moderní typ tramvají, které se mohutně rozvíjí od poloviny 80. let. Light rail by se dal zároveň přeložit i jako rychlodrážní tramvaj. Její síť je sice méně rozsáhlá, než u pouliční tramvaje, ale jezdí rychleji a jedno vozidlo light rail převeze více lidí než streetcar. Staví se zejména tam, kde se nehodí dražší metro. Dnes fungují v mnoha amerických městech, zejména na západě a mnoho dalších systémů je ve výstavbě. Light rail se liší od klasické evropské tramvaje, tedy od „streetcar“, především tím, že nezasahuje do normální dopravy. Takový systém je v USA potřebný právě proto, že individuální automobilová doprava je mnohých místech velmi hustá a zásah do ní zavedením drážního druhu dopravy by ji velmi zpomalil; na rozdíl od evropských měst většina amerických nemá centra s úzkými uličkami, kde je provoz slabý, nýbrž organizovanou městskou silniční síť, velmi rušnou, se širokými ulicemi i v centru. Navíc vytížení MHD bývá ve městech USA nižší, právě díky dostatečně dimenzované silniční infrastruktuře.

Dráha je vedena vedle silnice a do běžné dopravy se zapojuje jenom tehdy, když překračuje nějakou ulici nebo není místo, aby vedla vedle silnice. Linky light rail bývají označovány barvou a na rozdíl od evropských tramvají jsou využívány podobně jako metro, tzn. jako páteřní druh přepravy. V některých městech symbolizuje light rail přímý přechod mezi systémem tramvajové dopravy a metrem; výstavba light rail je levnější a snazší než klasického „těžkého“ metra. Light rail se však s metrem nemůže doplňovat, protože oba typy dopravy používají jiný způsob odebírání elektrického proudu – metro z tzv. třetí koleje a light rail z trolejí.

Nejvyužívanější light rail je v Bostonu, San Diegu, Los Angeles, Portlandu, Dallasu, Houstonu, Clevelandu a v dalších městech.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]