Trần Thái Tông

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Trần Thái Tông
Narození17. července 1218
Nam Định
Úmrtí4. května 1277 (ve věku 58 let)
PotomciTran Quang Khai, Trần Thánh Tông, An Tu, Trần Ích Tắc, Tran Khanh Du, Tran Nhat Duat a Tran Quoc Khang
OtecTran Thua
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Trần Thái Tong (17. července 121817. června 1277), byl vietnamský císař (12261258) z dynastie Trần. Od roku 1258 byl velký císař.

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Trần Thái Tong se narodil jako Trần Canh v roce 1218, v této době byla vládnoucí dynastie Lý v úpadku, čehož využil jeho strýc Trần Thủ Độ a donutil tehdejšího císaře Lý Huệ Tônga, aby za Trần Thái Tônga provdal svoji jedinou dceru Lý Chiêu Hoàng. K této svatbě došlo již v roce 1224 a o rok později byla Lý Chiêu Hoàng donucena abdikovat ve prospěch svého manžela. Trần Thái Tong se stal císařem roku 1226, v té době mu však bylo pouze dvanáct let, proto za něj prakticky vládl jeho strýc Trần Thủ Độ.

V roce 1257 se Vietnamu pod jeho velením podařilo odrazit tzv. první mongolskou invazi, což byl obrovský vojenský úspěch. Po této invazi se jeho politika soustředila na odvrácení další invaze a to jak zahraniční, tak vnitřní. V rámci zahraniční politiky uznával nadřazenost mongolské říše, v rámci vnitřní politiky udělal řadu opatření, která umožňovala lepší organizaci armády.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]