Čysťakove

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Torez)
Čysťakove / Torez
Чистякове / Торез
Kostel svatého proroka Eliáše
Kostel svatého proroka Eliáše
Čysťakove / Torez – znak
znak
Čysťakove / Torez – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
StátUkrajinaUkrajina Ukrajina
OblastDoněcká
RajónHorlivský
Čisťakove
Čisťakove
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha105,8 km²
Počet obyvatel55 924 (2015[1])
Hustota zalidnění528 obyv./km²
Správa
StarostaViktor Antonov
Vznik1778
Oficiální webtorez.info
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Čysťakove (ukrajinsky Чистякове, rusky Чистяково / Čisťakovo, do roku 2016 a podle úřadů DLR dosud Torez, ukrajinsky a rusky Торез) je východoukrajinské průmyslové město v Doněcké oblasti.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sídlo bylo založeno roku 1778 jako malá vesnice mezi řekami Sevosťanivka a Orlova, kde obvykle hledali útočiště uprchlí nevolníci. V roce 1800 získala vesnice jméno Alexejevka. V té době zde žilo 225 lidí.

Od roku 1860 je město centrem těžby černého uhlí. V té době byl také ustanoven nový název Čisťakovo / Čysťakove. Do roku 1909 zde bylo vytěženo asi 77 000 tun uhlí a počet začal s moderní technikou rapidně stoupat.

Roku 1924 mělo Čysťakovo 44 679 obyvatel. Roku 1940 získalo město několik nových obvodů. V roce 1964 bylo město pojmenováno Torez na počest vůdce francouzských komunistů Maurice Thoreze, který tentýž rok zemřel a který tehdejší Rusko několikrát navštívil.

V roce 2016 bylo město přejmenováno zpět na Čysťakove v rámci zákona o dekomunizaci Ukrajiny. Změna ale proběhla jen de iure, neboť město je od roku 2014 pod kontrolou Doněcké lidové republiky.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Přes město vede hlavní silnice z Doněcku do Luhansku, nejvíce autobusových spojů směřuje na Snižne a Šachtarsk. Z železničních spojů po roce 2014 zůstaly jen příměstské do Debalceva a Ilovajsku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]