Topol bílý ve Varnsdorfu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxuPamátný strom (zaniklý)
Topol bílý ve Varnsdorfu
Druhtopol bílý
Populus alba L.
Evidenční č.102092 (8892)
Zánikbřezen 2019
Ochranaod 28. květen 1995
Význam ochranyvýznamná krajinná dominanta,
značný vzrůst a věk
Poloha
KrajÚstecký
OkresDěčín
ObecVarnsdorf
KatastrVarnsdorf
Polohav areálu polikliniky ve Varnsdorfu
Souřadnice
Topol bílý ve Varnsdorfu
Topol
bílý ve Varnsdorfu
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Topol bílý ve Varnsdorfu rostl před budovou varnsdorfské polikliniky. Měl obvod kmene 372 cm a byl vysoký přibližně 21 metrů, stáří stromu se udává na 120 až 150 let. Koruna stromu byla zajištěna nepředepjatou bezpečností vazbou typu Cobra. Ačkoli se strom nacházel v centru města, nikdy nebyl poškozen necitlivými zásahy, pouze na ráně po odříznuté větvi vyrůstala plodnice dřevokazné houby, pravděpodobně se jednalo o ohnivec statný. Jednalo se o strom nadprůměrných rozměrů, který si zasloužil maximální ochranu a péči. Při zajišťování koruny stromu byly objeveny plodnice dřevokazné houby troudnatce pásového. Napadené větve stromu byly průběžně ořezávány, v těchto větvích byla objevena bílá hniloba. V roce 2017 bylo objeveno velké množství plodnic Václavky severní a hrozilo vyvrácení stromu do ulice, neboť byl napaden kořenový systém stromu, i když město uvažovalo i o jiných možnostech, v listopadu roku 2018 mu byla odebrána ochrana a v březnu roku 2019 byl poražen.[1]

Památné a významné stromy v okolí[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Památný strom před poliklinikou je nemocný a půjde k zemi. Město Varnsdorf [online]. [cit. 2019-06-24]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Naučná stezka po varnsdorfských stromech. Varnsdorf: Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf za podpory Ústeckého kraje, 2010. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]