Toni Kurz

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toni Kurz
Narození13. ledna 1913
Berchtesgaden
Úmrtí22. července 1936 (ve věku 23 let)
Eiger
Povoláníhorolezec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.
Pohled na severní stěnu hory Eiger

Toni Kurz (13. ledna 1913, Berchtesgaden, Německo22. července 1936, Eiger, Švýcarsko) byl německý horolezec, který spolu s Andreem Hinterstoisserem dosáhl z počátku 20. století mnoha prvovýstupů. Zemřel za tragických okolností v roce 1936 jako člen skupiny, která se pokoušela uskutečnit prvovýstup na severní stěnu hory Eiger.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Toni Kurz byl původně zámečníkem, ale už v roce 1934 vstoupil do armády jako profesionální voják. Sloužil u reichenhallské horské jednotky, kde se v roce 1936 stal horským vůdcem.

Prvovýstupy[editovat | editovat zdroj]

Spolu s Andreem Hinterstoisser uskutečnili řadu náročných prvovýstupů v době, kdy byl nejobtížnější stupeň VI.

  • 1934: Berchtesgadener Hochthron, jihozápadní stěna
  • 1936: Berchtesgadener Hochthron, jižní stěna
  • 1935: Wartstein-West-Kante „Wartsteinkante
  • 1936: Großes Mühlsturzhorn, jižní stěna
  • 1935: 3. Watzmannkind

Výstup na Eiger[editovat | editovat zdroj]

Rekonstrukce navazovacího uzlu, ve kterém Toni Kurz zůstal zavěšený a zemřel. Modrou smyčkou (pro názornost) se lezec přivázal na slaňovací karabinu.

Ve čtyřčlenném družstvu (Andreas Hinterstoisser, Toni Kurz, Willy Angerer, Edi Rainer) se v červenci 1936 pokusil zdolat smutně proslulou severní stěnu Eigeru. Během výstupu byl Willi Anger zraněn padajícím kamenem. Skupina horolezců nemohla postupovat dostatečně rychle vzhůru a zastihla ji sněhová bouře. Pokusili se proto o návrat. Kritickým místem se stal Hinterstoisserův traverz, který nebylo možné opačným směrem překonat, neboť se jednalo o traverz v tahu lana. Horolezci udělali osudovou chybu, že v něm nenechali zavěšené lano pro případný ústup.

Během marného snažení o návrat se ze stěny sesunula lavina a smetla Andrease Hinterstoissera, který nebyl uvázán na laně. Ostatní jištěni byli, ale Willyho Angera usmrtil prudký náraz o stěnu a Edi Rainera udusila váha dvou mužů na laně. Toni Kurz zůstal živý, ale během sestupu se zcela vyčerpal. Nakonec zůstal viset na laně v místě posledního slanění doslova pár metrů od záchranářů, kteří se pod něj dostali z okna železničního tunelu na Jungfraubahn. Neměl už sílu dostat navazovací uzel na laně skrz karabinu, ve které visel. Jeho poslední slova vešla do dějin horolezectví: „I ka nimmer.“ (česky "Já už nemůžu.")

Příběh horolezců ztvárnil Heinrich Harrer v knize Bílý pavouk (1960) a Joe Simpson v hraném dokumentu Vzývající ticho (2008). Událost byla též zfilmována ve snímku Nordwand (2008).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]