Tomáš Janík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Prof. PhDr. Tomáš Janík, Ph.D., M. Ed.
Narození27. ledna 1977 (47 let)
Hustopeče
Povolánípedagog
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Tomáš Janík (* 27. ledna 1977 Hustopeče) je český pedagog. Předmětem jeho odborného zájmu je problematika učitelské přípravy a profesionalizace (pedeutologie), kurikula a jeho proměn (kurikulární studia) a školního vyučování a učení (transdisciplinární didaktika). Metodologicky se profiluje v oblasti výzkumu založeného na analýze videozáznamu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudoval magisterské studium na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity (obor učitelství pro 1. stupeň ZŠ). Od roku 2007 vede Institut výzkumu školního vzdělávání pedagogické fakulty Masarykovy univerzity (dříve Centrum pedagogického výzkumu). V letech 2009–2011 souběžně působil ve Výzkumném ústavu pedagogickém v Praze, kde vedl výzkum kurikulární reformy. V roce 2018 byl jmenován profesorem pro obor Pedagogika.[1] Od roku 2015 působí jako proděkan Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity a od roku 2019 jako statutární zástupce děkana.

Výzkum kurikulární reformy[editovat | editovat zdroj]

Cílem plošného výzkumu Kvalitní škola bylo vyhodnotit úspěšnost kurikulární reformy na gymnáziích. Na výzkumu spolupracoval Výzkumný ústav pedagogický v Praze (VÚP, od 1. 7. 2011 součástí Národního ústavu pro vzdělávání) s Institutem výzkumu školního vzdělávání Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

Výsledky jednotlivých fází výzkumu jsou shrnuty v následujících publikacích:

Členství ve vědeckých a oborových radách[editovat | editovat zdroj]

Je členem Vědecké rady Univerzity Karlovy a dále vědeckých rad PedF UK, PdF MU, PdF JČU a ŠPÚ Bratislava. Působí v oborových radách/komisích doktorských studijních programů/oborů Pedagogika, Didaktika cizích jazyků (PdF MU), Pedagogika (PdF UP), Pedagogika (SAV Bratislava), Obecné otázky matematiky (PřF MU), Obecné otázky fyziky (PřF MU), Didaktika fyziky a obecné otázky fyziky (MFF UK) a Školská pedagogika (PdF TU v Trnavě).

Členství v redakcích a redakčních radách časopisů[editovat | editovat zdroj]

V letech 2006-2014 byl vedoucím redaktorem časopisu Pedagogická orientace. Aktuálně je členem redakčních rad časopisů Pedagogická orientace, Orbis scholae a Journal of Pedagogy Archivováno 23. 5. 2013 na Wayback Machine..

Členství v odborných organizacích[editovat | editovat zdroj]

Působí ve výboru České pedagogické společnosti, je členem České asociace pedagogického výzkumu a Österreichische Gesellschaft für Forschung und Entwicklung im Bildungswesen.

Pedagogická encyklopedie[editovat | editovat zdroj]

Jako vědecký konzultant přispěl ke vzniku Pedagogické encyklopedie (Praha: Portál, 2009, – 936 stran).

Vybrané publikace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Jmenovací dekrety převzalo šedesát nových profesorů, MŠMT ČR. www.msmt.cz [online]. [cit. 2022-07-15]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]