Tommy Lee Jones

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tommy Lee Jones
Narození15. září 1946 (77 let)
San Saba, Texas
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Alma materHarvardova univerzita
St. Mark's School of Texas
Harvardova kolej
Robert E. Lee High School
Aktivní roky1969–dosud
ChoťKatherine „Kate“ Lardner (1971–1978)
Kimberlea Cloughley (1981–1996)
Dawn Laurel (od 2001)
Děti2
Oscar
Nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli
1993 – Uprchlík
Zlatý glóbus
Nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli
1993 – Uprchlík
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tommy Lee Jones (* 15. září 1946 San Saba, Texas) je americký herec a režisér. Je znám především pro své role ve filmech Uprchlík, Šerifové, Batman navždy, Muži v černém (i druhý a třetí díl) a Tahle země není pro starý.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v San Sabě v Texasu. Jeho matka byla policistka, učitelka a majitelka obchodu, a otec pracoval na ropném poli. Vystudoval St. Mark's School of Texas a chodil na Harvardovu univerzitu, kde byl spolubydlícím Al Gora. Zde také hrál americký fotbal. Absolvoval v roce 1969 cum laude (s pochvalou) a získal titul bakalář svobodných umění.

Poté se přestěhoval do New Yorku, aby se stal hercem. Jeho první vystoupení na Broadwayi proběhlo v roce 1969. V roce 1970 zahrál svou první filmovou roli.

V roce 1980 byl poprvé nominován na Zlatý glóbus za roli ve filmu První dáma country music. V roce 1983 získal cenu Emmy za roli vraha Garyho Gilmora v televizní adaptaci knihy Katova píseň spisovatele Normana Mailera.

V devadesátých letech se Jones výrazně prosadil díky filmům jako Uprchlík, kde hrál s Harrisonem Fordem, Batman navždy, kde hrál s Valem Kilmerem, a Muži v černém, kde hrál s Willem Smithem. Za roli v Uprchlíkovi získal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. V roce 1991 získal další nominaci na Oscara za roli ve filmu JFK.

Jones hrál s režisérem Clintem Eastwoodem ve filmu Vesmírní kovbojové z roku 2000.

V roce 2007 si zahrál ve dvou významných rolích, a to ve snímcích V údolí Elah (za kterou byl nominován na Oscara) a oscarovém Tahle země není pro starý.

Od roku 2006 pracuje jako mluvčí pro japonskou společnost Suntory. Objevil se také v několika japonských televizních reklamách firmy Boss Coffee.

Výběr z filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tommy Lee Jones na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]