Tom Chaplin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thomas Oliver Chaplin
Rodné jménoThomas Oliver Chaplin
Narození8. března 1979 (45 let)
AnglieBattle, Anglie
BydlištěBatlle
Alma materEdinburská univerzita
Tonbridge School
Vinehall School
Povolánízpěvák, klavírista, autor písní, hudební skladatel, kytarista a nahrávající umělec
Nábož. vyznáníagnosticismus
RodičeSally Taylor
Webwww.tomchaplinmusic.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thomas Oliver Chaplin (* 8. března 1979, Hastings) je anglický skladatel, písničkář a především zpěvák britské rockové skupiny Keane.

Život[editovat | editovat zdroj]

Thomas Chaplin se narodil do rodiny Davida Chaplina, držiteli Řádu britského impéria, a jeho manželky Sally Taylor. O jeden měsíc později se narodil také Tom, bratr budoucího zpěváka Tima Rice-Oxleye. Právě ten později přesvědčí své další dva kamarády a Chaplina, aby založili hudební skupinu, budoucí Keane.

David Chaplin, krom toho že byl držitel Řádu britského impéria, byl i ředitelem Vinehallské školy v Robertsbridge, Zde Tom studoval také s budoucím členem skupiny, Richardem Hughesem. Poté přešel na Tonbridgskou školu, kde se setkal s kytaristou Dominicem Scottem, dalším budoucím členem skupiny. Toto složení, Chaplin, Rice-Oxley, Hughes a Scott vydrželo až do roku 2001, kdy Scott ze skupiny odešel. Sám Tom v průběhu studií hrál v několika školních hrách a byl součástí školního sboru. V té době ale pouze hrál na flétnu.

V červenci 1997 Chaplin odcestoval do jižní Afriky. O rok později se znovu vrátil do Anglie a hned nato měli se skupinou první koncert. Krátce po návratu začal Tom studovat dějiny umění v Edinburghu.

V roce 2006 Chaplin přiznal, že byl na léčení kvůli problémům s drogami. V červnu 2011 se oženil s Natalií Diveovou. Dne 20. března 2014 se tomuto páru narodila dcera.

Chaplin říkal, že má v úmyslu učinit sólové album v blízké budoucnosti, během Keane přestávce.

Tom je fanouškem kriketu a dokonce byl požádán o účast na akci na oslavu 65. narozenin Freddieho Mercury. Podporuje charitativní organizaci Rwanda Aid, zaměřenou na pomoc lidem v chudých oblastech Rwandy.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Keane[editovat | editovat zdroj]

V roce 1995 Scott, Rice-Oxley a Hughes založili hudební skupinu, tehdy nazvanou The Lotus Eater. Ta hrála především hity skupin U2, Oasis nebo The Beatles. Rice-Oxley po krátké době pozval do skupiny i Chaplina, především kvůli hře na akustickou kytaru. Chaplin ale brzy kytaru nahradil mikrofonem a stal se hlavním zpěvákem skupiny. V roce 1997 byla skupina přejmenována na Cherry Keane, ještě toho roku ale z názvu ubylo Cherry a vznikl současný název Keane.

Chaplin je členem skupiny i v současnosti, je především zpěvák.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tom Chaplin na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]