Tita z Hardenbergu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tita z Hardenbergu
Narození21. dubna 1968 (56 let)
Hamburk
Povolánítelevizní moderátorka a televizní producentka
ZaměstnavatelZDF
ChoťFerdinand Rakouský[1]
DětiJakub Maxmilián Rakouský[2]
Paulina Rakouská[2]
Lara Rakouská[2]
RodičeOndřej Albert z Hardenbergu[2] a Isa von Hahn[2]
RodHardenbergové a habsbursko-lotrinská dynastie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tita z Hardenbergu (něm. Tita von Hardenberg * 21. dubna 1968 Hamburg; přesně Kateřina Isabela Habsbursko-Lotrinsko-Kyburská (něm. Katharina Isabel Habsburg-Lothringen-Kyburg), rozená Kateřina Isabela hraběnka z Hardenbergu (něm. Katharina Isabel Gräfin von Hardenberg) je německá televizní moderátorka, která vešla ve známost i za hranicemi Německa zejména moderováním magazínu Polylux.

Tita von Hardenberg pochází z dolnosaské šlechtického rodu Hardenbergů a je dcerou Isy hraběnky z Hardenbergu a bankéře Andrease hraběte z Hardenbergu. Vyrůstala v Lüneburgu a Isernhagenu poblíž Hannoveru a roku 1987 maturovala na berlínské Rudolf-Steiner-Schule. Následně studovala nejprve v Mnichově dějiny a Politické vědy. Později získala v Londýně titul Master of Science.

První kontakt s televizí měla roku 1991 u berlínského regionálního vysílání FAB. Zde pracovala jako dobrovolník a pracovala poté jako redaktorka denního vysílání televize Fenster aus Berlin. Nato zpracovala v letech 1992 až 1994 magazín braniborské stanice ORB TIP TV a v letech 1995 až 1997 vedla její redakci.

Roku 1997 založila se Stefanem Mathieu (produkce) a Michaelem Khano (kamera) mediální firmu Kobalt Produktions Film- und Fernseh GmbH a produkovala od dubna 1997 magazín Polylux pro stanici RBB. Vedle moderování realizovala také vlastní příspěvky. Od roku 2001 byl Polylux vysílán také programem ARD, čímž se její věhlas znatelně rozšířil i do ostatních spolkových zemí. 21. května 2008 stanice RBB oznámila přerušení vysílání k 31. prosinci 2008. Důvodem měla být finanční situace kvůli chybějícím příjmům z mediálních poplatků. Firma Tity von Hardenberg produkuje kromě pořadů pro ARTE také hudební magazín Tracks a politický magazín Absolut.

Roku 2001 psala zhruba rok pravidelné články pro týdeník Die Zeit.

Žije v Berlíně, od roku 1999 je vdána za ekonomického poradce Ferdinanda Habsbursko-Lotrinsko-Kyburského, vnuka arcivévody Maxmiliána Evžena, s nímž má tři děti (narozené 2002, 2004 a 2007).

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c d e Darryl Roger Lundy: The Peerage.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]