Tintin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tintin je hlavní postava komiksové řady Tintinova dobrodružství (Les aventures de Tintin) od belgického autora Hergého (1907-1983).

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Vždy je označovaný jako Tintin, což se zdá být příjmením, křestní jméno je však neznámé. Rovněž se zdá být bez rodiny a je obtížné určit jeho věk – není již adolescentem, ale ani úplně dospělým. Představuje se jako reportér, ale svou práci vykonává jen v první knize, když píše reportáže ze země Sovětů. Nikdy nenavazuje vztahy s ženami. Ty mimochodem v jeho dobrodružstvích prakticky nejsou přítomné a když už, tak většinou jako staré či karikaturní postavy – např. Bianca Castafiore, slavná operní diva.

Tintin jako kladná postava vždy a bez výhrad bojuje proti zlu, brání slabé. Je vždy připraven zachránit druhým život a odpouštět. (V Tibetu ho za to označují jako „ryzí srdce“.) Projevuje velkou věrnost svým přátelům a nikdy se nenechá koupit. Nemá v povaze se rozčilovat či reagovat unáhleně. Před jednáním dává přednost rozboru situace.

Tintin je postava velmi inteligentní a vynalézavá. Zdá se být velmi nadaný na cizí jazyky, často čte. Jakoby měl odpověď na vše. Vlastní též velmi silnou schopnost dedukce a je schopný vymyslet velmi netradiční lsti. Nad to je často viděn v nejrůznějších přestrojeních. Umí velmi dobře řídit automobily, motorky, lokomotivy a bojová vozidla, jako i jezdit na koni, kormidlovat loď, pilotovat letadlo apod. Přestože má hubenou postavu, je velmi silný. V osobním souboji vždy zvítězí. Je rovněž velmi dobrý plavec a střelec. Cvičí gymnastiku a později i jógu.

V duchu doby, ve které komiks vyšel, se projevuje určitá kiplingovská nadřazenost nad některými národy, např. v albu Tintin au Congo (Tintin v Kongu). Není znát tolik na Tintinovi, jehož nadřazenost autor Hergé později potlačil, jako spíš na kresbě černochů, oslavování belgického kolonialismu a např. sekvenci, kdy Tintin učí tamní děti o Belgii. Komise pro rasovou rovnoprávnost (CRE) tak žádala o zakázání této knihy v Británii, místo toho však byla opatřena varováním. Bydlí v Rue du Labrador 26 (Labradorská ulice) v jednom městě, které není přímo definováno, ale očividně se jedná o Brusel. V díle Au pays de l’or noir (V zemi černého zlata) se pak stěhuje do zámku Moulinsart kapitána Haddocka.

Tintinovi přátelé[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]