Timothy (želva)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Timothy
Timothy na zahradě zámku Powderham
Timothy na zahradě zámku Powderham
Základní informace
Druhželva žlutohnědá
Pohlavísamice
Narození1839
Úmrtí3. dubna 2004 (ve věku 164–165 let)
Powderham Castle
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Timothy (kolem 1839 - 3. nebo 4. dubna 2004) byla želva žlutohnědá, která se dožila 165 let a před smrtí se stala nejstarším známým obyvatelem Británie. Timothy sloužil jako maskot na britských válečných lodích.

Život[editovat | editovat zdroj]

Timothyho objevil roku 1854 kapitán Královského námořnictva John Courtenay Everard na palubě portugalské pirátské lodi a od té doby sloužil jako maskot na britských válečných lodích. Jako člen posádky lodi Queen se zúčastnil i prvního bombardování Sevastopolu za krymské války. Později se ho ujal Everardův příbuzný, desátý hrabě Devon, a Timothy tak pobýval na zámku Powderham v hrabství Devon v jihozápadní Anglii. Zespodu na krunýři mu bylo vepsáno motto rodu Devonů: "Kam jsem to klesl? Co jsem učinil". Na sobě měl připevněnou ceduli s nápisem: "Jmenuji se Timothy - jsem velmi starý. Prosím, nechte mě ležet". Timothy byl pohřben v roce 2004 na rodinném hřbitově v zámeckém areálu, bez zanechání potomka.

Pohlaví[editovat | editovat zdroj]

V 19. století nebylo známo, jak rozeznat pohlaví u želv. Ačkoli je Timothy mužské jméno, v roce 1926 vyšlo najevo, že Timothy je ve skutečnosti samička. Tento objev byl učiněn, když se rod Devonů rozhodl najít Timothymu partnerku. Jméno však bylo ponecháno beze změny.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rory Knight Bruce, Timothy the Tortoise (2004)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]