Thurnall Disk System

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Thurnall Disk System je disketová jednotka vyráběná společností Thurnall Electronics Ltd pro počítače Sinclair ZX Spectrum. Interface a disketová mechanika jsou umístěny v jedné jednotce, která se kabelem připojuje k počítači, na rozdíl od disketového řadiče Datafax, který byl dodáván odděleně od disketové mechaniky.[1] Řadič umožňuje ovládání dvou disketových jednotek a obsahuje omezenou jednosměrnou variantu sériového portu RS-232.[2] Disketová jednotka je plně kompatibilní se ZX Interface 1 a ZX Microdrive.[3] V prvních verzích byl vybaven maďarskou mechanikou MCD drive, později byl dodáván se standardní 3" disketovou mechanikou Hitachi.[2]

Operační systém disketové jednotky nevyužívá ke svojí činnosti žádnou paměť počítače.[4] Po spuštění počítače s připojenou disketovou jednotkou Thurnall je v paměti počítače již přítomný řádek Basicu s číslem 0. Pokud tento řádek je přítomný, je možné disketovou jednotku ovládat stejnými příkazy jako příkazy pro magnetofon, ale doplněné o AND FN d().[2] Pokud řádek není přítomný, je nutné místo FN d() použít USR 5645.

Pro disketovou jednotku byl upraven textový editor Tasword. Disketovou jednotku bylo možné vyhrát v soutěži časopisu ZX Computing.[5][6] Disketová jednotka byla stažena z trhu pro nezájem zákazníků.[7]

Používané příkazy[editovat | editovat zdroj]

  • příkazy pro magnetofon
  • LIST – katalog disku,
  • LLIST – katalog disku na tiskárnu,
  • CLEAR – formátování disku.

V příkazech je možné používat zástupný znak pro jeden znak, kterým je symbol − (minus). Pokud byla uložena obrazovka jako SCREEN$, nemůže být pro její opětné nahrání do paměti počítače použita varianta příkazu s CODE. Pokud je program v Basicu uložen s názvem USR, je automaticky načten po resetu počítače do paměti a pokud byl uložen s parametrem LINE, je také automaticky spuštěn.

Technické informace[editovat | editovat zdroj]

  • kapacita disku: 150 KiB (neformátovaná kapacita 200 KiB),[8]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Disk-Location. Your Spectrum. Čís. 8, s. 5. Dostupné online. ((anglicky)) 
  2. a b c Disc drive to the line. Sinclair User. February 1985, čís. 35, s. 55–56. Dostupné online. Dostupné také na: [1]. ISSN 0262-5458. ((anglicky)) 
  3. Thurnall enhances disc drive. Popular Computing Weekly. December 1984, roč. 3, čís. 51, s. 5. Dostupné online. ((anglicky)) 
  4. Hardware News. ZX Computing. April/May 1985, s. 50. Dostupné online. ((anglicky)) 
  5. Thurnell Disc Drive Competiton - your chance to win a superb disc system for your Spectrum. ZX Computing. February/March 1985, s. 32. Dostupné online. ((anglicky)) 
  6. Apologies. ZX Computing. April/May 1985, s. 7. Dostupné online. ((anglicky)) 
  7. Disc drive withdrawn. Sinclair User. May 1985, čís. 38, s. 6. Dostupné online. Dostupné také na: [2]. ISSN 0262-5458. ((anglicky)) 
  8. Spectrum Floppies. Crash. September 1984, čís. 8, s. 33. Dostupné online. Dostupné také na: [3]. ((anglicky)) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]