Threave Castle

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Threave Castle
Základní informace
ArchitektiArchibald Douglas, 3rd Earl of Douglas
Výstavba1369
Poloha
AdresaDumfries a Galloway, Spojené královstvíSpojené království Spojené království
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památkyLB3408 a SM90301
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na Threave Castle

Threave Castle je hrad, který se nachází v jižní části Skotska v oblasti Dumfries a Galloway. Tento hrad stojí nedaleko města Castle Douglas na malém ostrůvku Threave Island obklopen řekou River Dee.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Je možné, že Threave Island byl domovem starověkých vládců, kteří panovali v oblasti Galloway. První hrad na tomto ostrůvku byl zřejmě vybudován po roce 1000 jedním z vládců nad Galloway. Záznamy o tomto prvním hradu jsou velice limitované, ale zdá se, že původní hrad byl roku 1308 zničen Edwardem Brucem, bratrem krále Roberta Bruce, který porazil Gallowayce.

V roce 1369 uspěl Archibald (3. hrabě Douglas) nad panstvím v Galloway. Archibald je více známý pod jménem „Archibald the Grim“, které mu dali jeho nepřátelé v Anglii.

Threave Castle byl vybudován Archibaldem roku 1370, aby bránil Galloway před nájezdy z Anglie.

V roce 1440 se 8. hrabě Douglas dostal do konfliktu s králem Jakubem II. Toto způsobilo popravu 6. hraběte Douglase a jeho mladšího bratra. A protože byl král nadšený do dělostřelectva, tak hrabě Douglasových nechal upravit obranu Threave Castle. Toto mělo za následek zničení většiny budov a části samotné věže. Kameny z těchto budov byly použity ke stavbě obranné zdi, která byla okolo ostrova. Většina zdi byla ale zaplavené River Dee a dnes je možné vidět pouze malé části zdi.

21. února 1452 zavraždil Jakub II. 8. hraběte Douglase na zámku Stirling. 9. hrabě Douglas pokračoval v odboji proti Jakubovi II. a v roce 1455 se Jakub II. rozhodl zničit celou rodinu Douglasů.

V roce 1526 se hrad dostal do rukou rodiny Maxwellů (pozdějších hrabat z Nitsdale). Za napoleonských válek byl hrad používaný krátkodobě pro francouzské zajatce, ale už nikdy nebyl znovu obydlen.

V roce 1913 se vlastník Edward Gordon rozhodl věnovat hrad do rukou státu. Dnes je hrad v péči Historical Scotland.

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Západní pohled - pravděpodobný interiér

Dnešní pohled na hrad je trochu zavádějící, protože současná hladina vody je nižší. Ostrov v době Archibalda zabíral přibližně jednu třetinu současného ostrova. Může se zdát, že tento hrad byl na ostrově osamocen. Toto zdání je ale mylné, protože hrad byl obklopen množstvím domů.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Náčrtek zobrazuje pravděpodobný interiér za časů Douglasů. Zdi měli omítku a byla na nich navěšená látka a tapeta. Ve velké hale byla velká okna, která umožňovala dobrý průchod slunci a pěkný pohled na řeku River Dee

Upozornění pro návštěvníky[editovat | editovat zdroj]

Hrad je otevřený od dubna do září v době od 9.30 do 17.30 každý den.

Cena: dospělí £4.00, děti £2.00, zlevněná £3.00. Cena zahrnuje zpáteční převoz lodí.

Pokud cestujete se psem a je horké počasí, tak pravděpodobně nenajdete místo k parkování, které by bylo ve stínu. Vstup se psem do zahrady je ale zakázaný.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]