Thijsse's Hof

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thijsse's Hof
LokalitaMollaan 4, 2061 BD Bloemendaal, Bloemendaal, NizozemskoNizozemsko Nizozemsko
Zeměpisné souřadnice
Založeno1925
Kód památky532281
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Kruštík bahenní (Epipactis palustris)

Thijsse's Hof (Thijssův dvůr) je nejstarší botanická zahrada v Nizozemsku a byla navržena Leonardem Anthony Springerem a Jac. P. Thijssem. Thijsse's Hof se nachází v Mollaan v Bloemendaal. Je spíše ekologickou zahradou než nějak esteticky nebo jinak upravenou plochou.[1]

Botanická zahrada byla založena a pojmenována po Jacobusu P. Thijssovi, učiteli biologie, který strávil velkou část svého života v Bloemendaalu, kde žil a pracoval. V roce 1925 Thijsse získal pozemek k jeho 60. narozeninám od bohatých přátel a obce Bloemendaal. Thijsse ovlivnil i další autory zahradní architektury, například Van Larrena a jeho vliv na zahradní architekturu, zejména ohledně ekologie a použití původních rostlin, je porovnáván s vlivem známých amerických tvůrců zahrad té doby.[1]

Thijsse byl jeden z prvních ochránců přírody v Nizozemsku. V botanické zahradě je asi 800 druhů rostlin přirozeně se vyskytujících v dunách v jižní části Kennemerlandu. Zahrada je otevřena k návštěvě tak dlouho, dokud návštěvník nezemdlí. Každou první neděli od dubna do října jsou volné prohlídky s průvodcem přírodou (začátek 14.00 u vchodu do zahrady).

Thijsse napsal dvě knihy o Thijsse's Hof: Een eerste jaar in Thijsse's Hof (První rok v Thijsse's Hof, 1940) a Een tweede jaar in Thijsse's Hof (Druhý rok v Thijsse's Hof, 1925). Thijsse's Hof je řízen "Stichting Thijsse's Hof, planten- en vogeltuin in het Bloemendaalsche Bosch".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b JOACHIM WOLSCHKE-BULMAHN. Nature and Ideology: Natural Garden Design in the Twentieth Century, Svazek 18. [s.l.]: Dumbarton Oaks, 1997. Dostupné online. S. 175. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]